Haramza László: a mai ember a zaj áldozata

Vannak nagyon jól hangszerelt, minőségi könnyűzenék is, de általában a könnyűzene sokkal inkább az ember ösztönszerű kívánalmait elégíti ki, pusztán jó érzést kelt - nyilatkozta a Magyar Állami Operaház magánénekese a mandiner.hu-nak adott interjújában.

A mai ember a zaj áldozata. Elérhetővé váltak a rádiók, a CD-lejátszók, és ezen az eszközök megváltoztatták a zenéhez való viszonyunkat. Nehezebb disztingválni és értékelni az élőzenével való találkozást – mondta a mandiner.hu-nak adott interjúban Haramza László. A Magyar Állami Operaház magánénekese szerint ugyanakkor “az opera elmélyíti az ember zaklatott figyelmét és felemeli a lelkét”. Mint fogalmazott, “a mai ember kedélybeteg – a közömbösség és az agresszió hullámzik az életében, de ha találkozik a klasszikus zenében lévő finom arányokkal, ihletet nyer.” 

A könnyűzenéről szólva úgy vélekedett: “vannak nagyon jól hangszerelt, minőségi könnyűzenék is, de általában a könnyűzene sokkal inkább az ember ösztönszerű kívánalmait elégíti ki, pusztán jó érzést kelt”. Később rámutatott: “a szépre mindenki szomjazik, de a mai ember lelkületében az ihletettség és a líraiság eléggé megkopott. Ezeket táplálni kell és többek között ebben segít a zene.”

Haramza László azt mondja a végzős tanulóknak: “önök két év múlva ott lesznek az egyetemeken, hat év múlva pedig a munkahelyeken. Vagy most alakul ki a fogékonyságuk a zene iránt vagy azt fogják átvenni, amit a környezetük és a média diktál.”

A teljes beszélgetés itt érhető el.

A kép forrása a mandiner.hu.

Iratkozzon fel hírlevelünkre