A nagyhatalmak egyetértenek a jemeni háború lezárásában

Egyetértés van a nagyhatalmak között azzal kapcsolatosan, hogy véget kell vetni a háborúnak Jemenben - jelentette ki hétfőn António Guterres ENSZ-főtitkár a France Inter francia közrádiónak adott interjúban.

„Jelenleg minden nagyhatalom egyetért abban, hogy véget kell vetni a háborúnak”– mondta a világszervezet főtitkára az interjú során. Ez olyan álláspont, amelyet mind Oroszország, mind az Egyesült Államok, Európa és „némely regionális hatalom” is oszt – tette hozzá.

Ezért, miképp Guterres vélekedett, „van lehetőség arra, hogy megértessék a konfliktus közvetlen szereplőivel (…), hogy végső soron egy olyan háborúról van szó, amelyet senki sem nyerhet meg (…), és politikai megoldásra van szükség”.

A probléma az, hogy „pillanatnyilag úgy tűnik: a (Szaúd-Arábia vezette) koalíció nagyon eltökélt Hodeida meghódítását illetően” – mondta az ENSZ-főtitkár, aki aggályának adott hangot azzal kapcsolatosan, hogy a város kikötője megsemmisül a harcokban. Mivel Hodeida kikötője kulcsfontosságú a humanitárius segély eljuttatásához Jemenbe, ezért megsemmisülése “teljesen katasztrofális helyzethez” vezetne – vélekedett.

 Hodeida kikötőjén keresztül jut el Jemenbe az ellátmányok és a humanitárius segélyszállítmányok 80 százaléka.

A világszervezet főtitkára megjegyezte: az ENSZ jelenleg 8 millió jemeninek nyújt humanitárius segélyt, de ez a szám a 14 milliót is elérheti 2019-ben, fennáll ugyanakkor annak a veszélye, hogy „az elmúlt évek legsúlyosabb éhínsége”alakul ki. „E nélkül a humanitárius segély nélkül oly mértékű éhínséggel kellett volna szembenéznünk, amilyen még nem volt ebben az évszázadban”– tette hozzá.

A Reuters hírügynökség hétfői jelentése szerint enyhültek a harcok Hodeidában, ami a hírügynökség szerint annak tudható be, hogy a nyugati szövetségesek fokozták nyomásukat a szaúdi vezetésű koalícióra a háború befejezésének érdekében.

Bár az arab koalíció hétfőn valamivel több mint 12 órán át szüneteltette a légicsapásokat, végül folytatta őket – jelentette a Reuters.

Eközben a koalíciót fegyverekkel és hírszerzéssel támogató nyugati kormányok tűzszünetet sürgetnek Jemenben. 

Jean-Yves Le Drian francia külügyminiszter például a France 2 közszolgálati televíziónak nyilatkozva úgy fogalmazott: „Ez egy mocskos háború. A nemzetközi közösségnek ki kell mondania, hogy elég volt. Ezt mondja az Egyesült Államok, ezt mondjuk mi is és a britek is”.

Az EFE spanyol hírügynökségnek hétfőn egy egészségügyi forrás elmondta: a harcok miatt be kellett zárni Hodeida legfőbb kórházát. Az az-Zavra nevű egészségügyi központ ápolója közölte továbbá: az összes beteg elmenekült az összecsapások közelsége miatt az előző nap.

Jemenben 2014 augusztusa óta dúl polgárháború az Irán támogatását élvező húszik és a Szaúd-Arábia és egyéb arab országok által támogatott, a nemzetközileg elismert jemeni elnökhöz – a Rijádban tartózkodó Abed Rabbó Manszúr Hádihoz – hű erők között. A felkelők ellen 2015 márciusában lépett hadba a jemeni kormányerőket légierővel segítő arab koalíció.

MTI

Iratkozzon fel hírlevelünkre