Tusk beszólt az amerikai elnöknek

Az Európai Tanács elnöke hangsúlyozta: tényekről beszél, és nem propagandáról.

Az amerikai elnök nem sokkal az után, hogy megérkezett Párizsba péntek este az első világháborút lezáró fegyverszüneti egyezmény centenáriumára, élesen bírálta Emmanuel Macron francia államfőnek egy közös európai hadsereg létrehozására vonatkozó javaslatát.

Tusk korábban olyan aggályokat fogalmazott meg, hogy Trump, aki egy alkalommal az Egyesült Államok kereskedelmi riválisának is nevezte az Európai Uniót, a második világháborút követő nemzetközi rend lerombolását tűzte ki célul.

A Gazeta Wyborcza című lengyel balliberális napilapnak adott, szombaton közzétett interjújában Tusk úgy fogalmazott, hogy Trump olyan világot akar, amelyben „az Egyesült Államok áll az egyik oldalon, szemben vele pedig más országok vegyes sokasága”. Nevek említése nélkül bírálta a jelenlegi lengyel vezetésnek az Európai Unióval kapcsolatos álláspontját is.

Az Európai Tanács elnöke a héten figyelmeztetett, hogy a jobboldali kormánypárt, a Jog és Igazságosság (PiS) Európa-politikája a „Polexit”, vagyis Lengyelország európai uniós kiválásának halálosan komoly kockázatát veti fel. Aláhúzta: azok, akik ellenzik az erős lengyel jelenlétet Európában, gyakorlatilag a függetlenségüket ellenzik.

(MTI)

'Fel a tetejéhez' gomb