Egy sikerfilm mellékszereplője

„Szinódusi inspirációk és magyar lehetőségeink – első zsengék”. Ezzel a címmel szerveztek beszélgetést Palánki Ferenc püspökkel, az MKPK Ifjúsági Bizottságának elnökével és Gábor Miklóssal, az Ifjúsági Bizottság irodavezetőjével november 7-én a Párbeszéd Házában. A beszélgetés érintette a kárpát-medencei fiatalok körében végzett előzetes eredményeit is.

Gábor Miklós, az MKPK Ifjúsági Bizottságának irodavezetője a szinódus előkészületeiről szólva elmondta: az ifjúsági felmérés online kérdőívét világszerte összesen 130 ezren, Kárpát-medence-szerte 3337-en töltötték ki, hazánkban döntően az elkötelezett katolikus fiatalok adtak válaszokat.

A felmérésből többek között az derült ki, hogy a válaszadók a szociális területen való jelenlét szempontjából ítélték meg a Magyar Katolikus Egyház működését – ismertette Gábor Miklós.

Az elkötelezett magyar katolikus fiatalok szerint a katolikus ember létéhez alapvetően hozzátartozik, hogy másokkal jót tesz – emelte ki a válaszok közül az irodavezető.

A válaszok alapján elmondható, hogy e fiatalok számára fontos a család és a biztos munka,  elégedettek az életkörülményeikkel; szeretnének több beleszólási lehetőséget a közügyekbe, de nem az általuk megismert politikai gyakorlat szerint; használják a közösségi médiát, de tisztában vannak azzal, hogy óvatosan kell bánni az ezeken keresztül kapott információkkal, szűrni kell azt, ami feléjük áramlik az internetről; a válaszadók közül többen tervezik szülőföldjük elhagyását (a válaszadók egyharmada), ugyanakkor ez sok esetben az országon belüli migrációt jelenti – foglalta össze a kérdőívek kiértékelését Gábor Miklós.

Palánki Ferenc püspök az egyház sokszínűségének gazdagságáról számolt be, példaként kiemelve a fülöp-szigeteki vallásos élet dinamizmusát.

A fiatalok szeretnének életük főszereplőivé válni, de tudniuk kell, hogy az Egyházban Krisztus a főszereplő – mutatott rá Palánki Ferenc püspök, aki Pál Feri atyát idézve nyomatékosította:

el kell dönteni az életben, hogy mi szeretne lenni az ember, egy csapnivaló film főszereplője vagy egy sikerfilm mellékszereplője?

Az online világ hatásáról szólva az MKPK Ifjúsági Bizottságának püspök elnöke rámutatott: „Szent Páltól, a Kolosszeieknek írt levélből tudjuk, hogy a valóság Krisztusban van” (vö. Kol 2,17). Életünk nem virtuális, ugyanakkor számolnunk kell az online világ által okozott sebekkel.

Sok fiatal napjainkban már nem kér az Egyházból, de ez nem kell hogy megriasszon bennünket, a hit hallásból ered, és nekünk meg kell hívni a fiatalokat a megtérésre. Ez a mi prófétai hivatásunk, átadni az üzenetet: „Jézus Krisztus érted is meghalt” – foglalta össze a misszió lényegét a katolikus püspök.

(forrás: Magyar Kurír)

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre