Stifner-Kőháti Dorottya: Jó dolog a „mindenmentes”?

Emberi kapcsolataink is „light kapcsolatokká” válnak, ha nem vigyázunk, olyanok lesznek, mint a koffeinmentes kávé: épp a lényeg tűnik el belőlük – írja Stifner-Kőháti Dorottya.

Miközben a „light világ” megóv sok mérgező, káros, ártó adaléktól, sok hamisított, mesterséges, veszélyes pótlékkal is teletömi testünket-lelkünket-szellemünket – írja az Evangélikus Életben megjelent cikkében Stifner-Kőháti Dorottya. A szerző szerint „ember legyen a talpán, aki kiigazodik” a különböző mentes termékek világában. 

Felveti, vajon tényleg jó dolog-e, hogy ma már mindenből fogyaszthatunk valamilyen „mentes” típust is, hiszen a koffeinmentes kávé, vagy az édesítőszertől mentes süteményből talán épp az adott termék lényegét vonják ki – szól az érvelés. Ugyanakkor a szerző őszintén hozzáteszi: ő maga nem jut határozott döntésre e kérdésben. 

Stifner-Kőháti Dorottya cikkében rámutat;

„óriási vágy támadt az emberben minden iránt, ami tényleg, egészen, maradéktalanul ‘az, ami’.

Nem light, nem pótszer, nem helyettesítő. Annál is inkább, mert ez a lightosodás nemcsak a boltok polcain sorakozó árukat érte utol, hanem belopakodott emberi kapcsolatainkba, társadalmi, családi, baráti, munkahelyi közösségeinkbe, kommunikációnkba.” Arra is figyelmeztet: a médiával kapcsolatban sem árt résen lenni, s nemcsak a „fake news”, azaz a hazug, megtévesztő hírek, internetes tartalmak mezején, hanem a tévék ártatlannak tűnő esti műsorfolyamán lazítva is. 

A teljes írás az Evangélikus Élet 41-42. számában olvasható.

Iratkozzon fel hírlevelünkre