Gálaesten ünnepli 60. születésnapját a Bartók Táncegyüttes

A Timár Sándor által 1958-ban alapított Bartók Béla Táncegyüttes idén ünnepli fennállásának 60. évfordulóját.

Az együttes a magyar néptánc és népzene megújulásának műhelye, a táncházmozgalom bölcsője, majd annak bázisa lett évtizedeken át. Ebből a szellemi műhelyből indultak el azok a zenészek és táncosok, akik ma is  a szakma legrangosabb képviselői. A 70-es évektől kezdve ebben a műhelyben kísérték figyelemmel és segítették Timár Sándor művészi, pedagógiai és gyűjtőmunkáját Martin György, Kallós Zoltán, Csoóri Sándor, Nagy László és más jeles alkotók.

A hatvan esztendős zenekar jubileumi gálaestjén – a Pesti Vigadóban, november 18-án 19 órától – bemutatják a Timár-műhely jelentőségét és hatását a magyarországi néptáncmozgalomra. Az előadáson zenészek és táncosok mesélnek arról, hogyan élték meg ezt a történelmi korszakot.

A műsorban fellép: a Sebő Zenekar, a Muzsikás Együttes, a Jánosi Zenekar, ifjabb Csoóri Sándor és fiai, legrangosabb zenészeik Virágvölgyi Márta vezetésével, Sebestyén Márta, a Tordasi Pillikék, a Cédrus Táncegyüttes, a Bartók Táncegyüttes és a Timár Együttes. A műsorvezető Sebő Ferenc, a rendező Timár Böske.

(Fotó: Bartók Néptáncegyüttes/bartokdance.hu)

Iratkozzon fel hírlevelünkre