Merkel protezsáltja, Kramp-Karrenbauer elindítja kampányát az elnöki posztért

A német kancellár protezsáltja elindította kampányát pártja vezetői pozíciójának megnyerésére egy olyan deklarációval, amelyben azt hangsúlyozza, hogy az Angela Merkel fémjelezte korszak véget ért.

 

Annegret Kramp-Karrenbauer-t számos újság csak amolyan „Mini-Merkel”-ként emlegeti a kancellárhoz fűződő szoros kapcsolata miatt, őt tekintik a legliberálisabbnak a három jelölt közül, aki a német kereszténydemokraták (CDU) vezető posztjára pályázik.

Szándéka, hogy kilépjen a mentor árnyékából , hangsúlyozva, hogy a CDU-nak meg kell újulnia és helyre kell állítani a német szavazóknak a német hazához való hozzátartozás tudatát Merkel 13 éves uralkodása után.

Kramp-Karrenbauer szinte teljes politikai karrierjét egy hatalmi bázis építésével töltötte a Saar-vidéken, egy apró, Franciaországgal és Luxemburggal határos régióban.

Hét évig volt az állam miniszterelnöke, mielőtt Merkel asszony Berlinbe vitte, és februárban a CDU pártirányításában pozícióba helyezte. A vezetői posztért indított kampányát hezitálva kezdte el. Szerdai beszédében konszenzusos jelöltként írta le magát, aki vissza tudja állítani Németország szétesett társadalmi kohézióját, áthidalva a párt bal és jobb oldala közötti szakadékot. Megnyerte magának a CDU női szárnyát és biztos bázisa szűkebb hazája, a Saar-vidék.

A párt december elején kongresszuson választja meg a következő vezetőt. A győztes már tavasszal általános választásokkal néz szembe. A Bild újságban tegnap közzétett közvélemény-kutatás szerint a közvélemény egyre inkább türelmetlen  Merkellel szemben, 62 százalékuk úgy nyilatkozott, hogy januárban a kancellári tisztségről is le kell mondania.

Kramp-Karrenbauer újabb bátorítást kapott, mivel legerősebb riválisa, Friedrich Merz adócsalási botrányba került. 

(The Times)

Iratkozzon fel hírlevelünkre