Erdő Péter: Hazánk kitüntetett helyszíne a párbeszédnek, a kultúrák találkozásának

Éves találkozójukra gyűltek össze Rómában a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusok Pápai Bizottságának tagjai és nemzeti küldöttei november 8. és 10. között. A tanácskozáson Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek és Fábry Kornél, a NEK Általános Titkárságának főtitkára bemutatja a budapesti kongresszus teológiai dokumentumát és a rendezvény előkészületeit – adta hírül a Magyar Kurír.

A konferencia kiváló alkalmat ad a véleménycserére a világ különböző pontjairól érkezett küldöttekkel, arra, hogy jobban motiválják a püspöki karokat a részvételre, konkrét kérdéseikre konkrét válaszokat adjanak. A megbeszélések lezárásaként november 10-én, szombaton, Nagy Szent Leó ünnepén a magyar prímás szentmisét mutat be a Szent Péter-bazilikában – írta a Vatikáni Rádió nyomán a Magyar Kurír.

A szertartást követően pedig a pápa magánaudiencián fogadja a résztvevőket, minden bizonnyal buzdító szavakkal segítve a további munkát. Tavaly Ferenc pápa megáldotta az eucharisztikus kongresszus missziós keresztjét, amely azóta is folytatja zarándokútját Magyarországon, illetve határainkon túl.

Hazánk kitüntetett helyszíne a párbeszédnek

Erdő Péter bíboros a Vatikáni Rádió magyar adásában a mostani vatikáni eseményről és az előkészületekről beszélve rámutatott: a magyar egyház Európának abba a részébe tartozik, ahol sokáig kommunizmus volt. A nyugati egyház területe ugyan, de már a keleti keresztények is régóta jelen vannak. A nyugati kultúra „perifériája”, határzónája. Ez azt jelenti, hogy kitüntetett helyszíne a párbeszédnek, a különböző kultúrák találkozásának. Ezt kívánja kifejezni a novemberben Esztergomban megrendezendő nemzetközi tudományos kongresszus, amelyet az Eucharisztia sokoldalú megközelítésének szentelnek.

Nem katolikus hitbuzgalmi programról van szó, hanem távolabbi előkészületről. Felszólal a zsidó egyetem volt rektora, vezető rabbi, aki a széderestéről, valamint a zsidó családoknak a széderen kívüli közös liturgikus étkezéseiről tart előadást. Az Eucharisztia keletkezésének ugyanis ez a háttere. Protestáns előadók arról beszélnek majd, hogy az ő közösségeikben milyen értelemben tisztelik az úrvacsorát.

Evangélikus és református püspökök is jelen lesznek a felszólalók között. Három ortodox előadót is meghallgathatnak az érdeklődők, akik a moszkvai, a bukaresti és a konstantinápolyi patriarkátus képviseletében tematikailag megosztva fognak beszélni az ortodox liturgikus és teológiai hagyományról. Ezután a görögkatolikus és a római katolikus témájú előadások következnek.

Erdő Péter bíboros kifejtette: ez a program nagyon erős biztatás lehet a magyar közönségnek, különösen a teológia iránt érdeklődőknek. Egyben megmutatja azt, hogy „az eucharisztikus kongresszus és maga az Eucharisztia is inkább egyesítő, mintsem elválasztó erő”. Most kezdődik az igazi marketingmunka, a vizuális megjelenítés üzeneteit igyekeznek egységes alakra hozni – magyarázta a bíboros. Ami a marketingstratégiát illeti, a szeretet olyan gondolat, üzenet, amelyet minden felületen érdemes megjeleníteni.

Rögzítik a kongresszus hetének órára és helyszínekre bontott programját. A helyszínek biztosítása mellett össze kell állítani az asszisztenciát, a zenei programot (kik fognak énekelni, milyen nyelven), milyen párhuzamos kulturális eseményeket tartanak délutánonként. A legnagyobb számú résztvevőt váró rendezvényeket úgy kell megszervezni, hogy azon a világ élvonalába tartozó zenészek, művészek, énekesek lépjenek föl, mert

„cél és elvárás az, hogy a legjobbat nyújtsuk”.

Zajlik a kiállítások előkészítése, a múzeumok, színházak, koncerttermek és az opera vezetőivel folynak a megbeszélések a repertoárról.

Mivel Magyarország szárazföldi ország, viszonylag olcsón el lehet jutni a rendezvényre vasúton vagy buszos kirándulás keretében nagyobb távolságról is. Ezért lehet, hogy nagyobb számban érkeznek majd fiatalok, akik adott esetben az iskolai elszállásolást választják – mindezeket a részleteket alaposan ki kell dolgozni a bíboros szerint.

Zajlik a lelki előkészület

A lelki előkészület intenzíven zajlik országszerte; plébániai, egyházmegyei szinten egyaránt. Hosszú ideig tartó szentségimádásra vagy akár 24 órás örökimádásra is lehetőség van, melyet lelkipásztori programok kísérnek.

A hívek a csöndes imádságtól a művészi programokig többféle módon ki tudják fejezni imádatukat. Zarándoklatok, előadás-sorozatok, a missziós kereszt érkezéséhez kapcsolódó programok közül választhatnak az érdeklődők, de kiállítások, liturgikus programok is lesznek. Erdő Péter bíboros felhívta a figyelmet: a NEK ünnepélyes nyitó szentmiséjén lehetőség nyílik közös elsőáldozásra is. A jelentkezők összegyűjtése és felkészítése a plébániák feladata.

Jó lenne már jövőre tudni egy hozzávetőleges számadatot az elsőáldozókról, akik az egyházmegye ajánlásával kapnak helyet a stadionban – tette hozzá. Már készül számukra az elsőáldozási fehér ruha – ezek kiszabásához a plébániáktól várják az adatokat, méreteket. A nagyobb mennyiségben készülő fehér ingeket a kongresszus után hazavihetik a plébániákra, így szép fehér ministránsruhával látják majd el az egész országot. Azért is fontos ez a lehetőség, mert aki egy ilyen alkalommal válik elsőáldozóvá, az élete végéig meghatározó élményként emlékezik rá. Példaként említette Erdő Péter a Fülöp-szigeteken egy idős bíboros tanúságtételét, aki még a ’30-as években a manilai eucharisztikus kongresszuson volt elsőáldozó.

„Ha tehát olyan élményt tudunk nyújtani az elsőáldozóknak, hogy még egy fél évszázad elteltével is emlékezni fognak, akkor az nagy kegyelem”

– zárta interjúját a magyar prímás.

(Forrás: Magyar Kurír; Fotó: Vatikáni Rádió)

Iratkozzon fel hírlevelünkre