Elfüstöljük a tiszta levegőt

Bár a rossz levegőminőség legfőbb oka a helytelen lakossági fűtés, a társadalom nagy része ezzel nincs tisztában, és más szektort tesz felelőssé a légszennyezésért - mondta Rácz András, az Agrárminisztérium (AM) környezetügyért felelős államtitkára szerdán a helyes tüzelésről szervezett Fűts okosan! tájékoztató kampány részeként szervezett konferencián Budapesten.

Az államtitkár megjegyezte, hogy a lakosság nem érzi saját felelősségét a 85 százalékos kibocsátásban, és hivatkozott arra, hogy egy februári 1000 fős, országos lefedettségű, reprezentatív felmérés szerint a válaszadók 80 százaléka más szektort, az ipart és a közlekedést tette felelőssé.

De mit tehet, aki közvetlenül és fokozottan érintett a kérdésben, mert a szomszédja kifüstöli őt a házából, amikor begyújt? Erről és sok egyéb, ide vonatkozó kérdésről, illetve tanácsokról a kampány honlapján találhatunk felvilágosítást.

A felmérés szerint a válaszadók 14 százaléka hulladékkal is tüzel, holott ezt jogszabály tiltja – hívta fel a figyelmet az államtitkár. Hozzátette, hogy a lakosság – tévesen – a kezelt fa eltüzelését is környezetbarátnak tekinti, noha az ezekben lévő vegyi anyagok elégetése veszélyes.

A konferencián szót ejtettek a zöld hulladék hasznosításáról is. Sokan az őszi leveleket is összegereblyézik, majd elégetik. Ehelyett a komposztálással a talaj ellenálló képessége lenne növelhető, és káros anyag sem jutna a levegőbe.

(MTI)

Iratkozzon fel hírlevelünkre