A családközpontú politika a kiút

Sikerült elérni, hogy az Európai Néppárt (EPP) kongresszusán elfogadott határozat szövegébe bekerüljön, hogy a demográfiai kihívásokra az elsődleges megoldást nem a migráció jelenti, hanem családközpontú politikákat kell folytatni - mondta Novák Katalin a közmédiának.

Az államtitkár tájékoztatása szerint egy gazdasági növekedésről szóló határozat szövegébe tették bele a demográfiai helyzetre való utalást, miszerint az európai demográfiai válságra a kiutat a családközpontú politikák jelentik. Ezen felül azt is sikerült elérni, hogy a családi adókedvezmény rendszerét jó gyakorlatként megjelenítsék a dokumentumban.

A szöveg így kiegészült azzal, hogy a demográfiai kihívások jelentősek, ezekre az elsődleges megoldást nem a migráció jelenti, hanem családközpontú politikákat kell folytatni, és ennek jó eszköze lehet az a családbarát adózás, amelyet Magyarországon már több mint nyolc éve sikerrel alkalmaznak.

Novák Katalin hangsúlyozta, hogy a Néppárt is az európai választásra készül, ezek a határozatok pedig kijelölik azt az irányt, amelyet követnek. A választási kampány elindul, ilyenkor megfogalmazzák a legfontosabb alapelveket, irányokat, célokat. A gazdasági növekedés megemlítésénél elkerülhetetlen a demográfiai vonatkozások megjelenítése, és ki kell mondani, hogy nem a migráció a megoldás továbbá minden tagállam szabadon dönthet arról, hogy milyen megoldásokat keres.

Az államtitkár előrelépésként értékelte, hogy több javaslatukat is elfogadták, és talán az EPP is felismerte azt, hogy fél évvel a választás előtt meg kell lenniük a konzervatív, hagyományosan a választóiknak szóló üzeneteknek.

Erős arcéle kell, hogy legyen az Európai Néppártnak, nem lehet az, hogy értékek nélkül maradjunk, ezekről az értékekről nyíltan kell beszélni, és nem szabad elfeledni a családot és a biztonságot, mint közös értéket.

Novák Katalin szerint felismerték, hogy a biztonság az egyik fő üzenetük, fontos az összpontosítás a családokra, az erős közösségekre, továbbá lényeges a munka, amely a kiutat jelenti a rossz gazdasági helyzetből. Komoly cél továbbá a középosztály megerősítése. Ezek valóban egy konzervatív, kereszténydemokrata arcélet mutatnak, és erre nagy szükség van a választás előtt.

A közelgő választással kapcsolatban kitért arra is, hogy remélhetőleg a Fidesz-KDNP által is támogatott jelölt, Manfred Weber nyeri el a néppárt csúcsjelölti tisztségét a kongresszuson. Őt találják a legalkalmasabb jelöltnek.

(MTI)

Iratkozzon fel hírlevelünkre