Hodász atya: nem helyes, hogy a politikusok mondják meg nekünk, hogy mi a kereszténység

Az ATV Egyenes beszéd című műsorában volt látható az a beszélgetés, amely Hodász atya interneten megosztott gondolatait bontotta ki. A fiatal katolikus pap nem első alkalommal tárja fel a társadalommal, az ország vezetésével kapcsolatos véleményét. Most sem mondható el, hogy az egyházi main-streambe illeszkednék vele.

Nagyapjára emlékezve írta az angyalföldi lelkész: 62 évvel ezelőtt nagyapám álmodott egy olyan országról, ahol nem csak az uralkodó elit él jól. Mindenkit megillet a tisztességes élethez való jog. A barátainak írta, de széles körben felkapták a világhálón megosztott gondolatait.

Hodász atya maga is meglepődött, hogy milyen sokan értesültek az írásról. Számára a személyes hangvétel volt a fontos az október 23-i ünnep kapcsán. Az összes ünnepi megemlékezést hazugnak érezte, mert az 56-os értékeket elveszni látja bennük.

Ha most nincs megszálló hatalom, miért akarjuk mégis olyanná alakítani az országunkat – teszi fel a magának is a kérdést Hodász atya. Mielőtt felmerülne bennünk a kérdés, miként lehetséges az, hogy egy katolikus pap szájából halljuk ezeket a mondatokat, András atya azonnal megfelel: megfogalmazott észrevételeit nem tartja aggályosnak és a papsággal összeegyeztethetetlennek, hiszen Jézus is politizált. Az egyháznak is van társadalmi tanítása.

Párt mellett soha nem akartam kampányolni. De értékek mellett kiállok szögezi le az atya.

A hajléktalan kérdésben nagyon hiányzott az egyházak egységes kiállása. Az érvénybe lépett rendelkezések miatt plébániánk környékén megduplázódott a hajléktalanok száma. Én sem tudom, hogy mit lehet csinálni velük igazán. De olyan jó lenne, ha ebben a kérdésben közösen lehetne fellépni – vélekedett a lelkipásztor.

A Balog Zoltán leköszönő miniszterrel készült interjúval kapcsolatban elmondta, hogy késői megnyilatkozásnak tartja. Bizonyítványosztás után intőt osztani  – ezzel a hasonlattal próbálta érzékeltetni a volt miniszter szavainak súlyát. Teljesen egyetértett Balog azon meglátásával, miszerint nem helyes, hogy a politikusok mondják meg nekünk, hogy mi a kereszténység.

A kereszténység nem kultúra, illetve nem csak az.

A kereszténység alapvetően istenkövetést jelent.

Én az Istennek való személyes kapcsolatot és az evangéliumot fogom hirdetni, a politikus pedig hirdesse a keresztény kultúrát. De nem szabad a kettőt összemosni.

Az azt firtató kérdésre, hogy vajon miből szeretne többet látni Magyarországon, Hodász atya csípőből a következő választ adta: hívő keresztényből lehetne több.

(forrás: ATV)

Iratkozzon fel hírlevelünkre