Felesége és fia szeme láttára ölték meg a misszionáriust Kamerunban

Az Egyesült Államokból, Indianaból származó nyolcgyermekes családapát és misszionáriust egy héttel ezelőtt, kedden ölték meg Kamerunban a felesége és egyik gyermeke szeme láttára.

 

 

Charles Wesco családjával együtt két év tervezgetést követően, október elején érkezett Afrikába, hogy misszionáriusként dolgozzanak a varsói Believers Baptist Church missziójában.

Dave Halyaman, a baptisták lelkipásztori segédje nyilatkozott a The Washington Postnak, miszerint Wesco egy Északnyugat-kameruni település, Bamenda külvárosában helyezkedett el. Az elmúlt évek során az  angol ajkú térségben zavargások ütötték fel fejüket.

Wesco, a feleségével és egyik fiával együtt egy másik misszionáriussal ültek egy kocsiban útban bevásárolni, mikor a lövések érték őket.

Wescot legalább kétszer eltalálták. Sérülésével a közeli egészségügyi létesítményből a bamendai kórházba küldték tovább. Halyaman beszámolója alapján az orvosok újraélesztési kísérletei sikertelenek voltak. Wesco 43 évesen halt meg. A lelkipásztor szerint még nem tisztázódott teljesen, ki volt a felelős a lövések leadásáért. Becca Sinclair, a férfi barátja és kollégája a Facebookon magyarázta az eseményeket. Az ő férje volt a kocsit vezető másik missziós, mikor Wescot a fejlövés érte. 

“A férjem már imádkozott a gyilkosáért. Charles is így szeretné”- nyilatkozott Rebecca Wesco, Charles édesanyja egy korábbi interjúban.

Charles Wesco Tim Wesconak, a republikánus Indiana állam képviselőjének testvére volt. Eric Holcom kormányzó megerősítette a halálhírt, és mély együttérzését fejezte ki a család felé.

A kameruni honvédelmi miniszter, Joseph Beto Assomo négy “terroristát” tett felelőssé az esetért szerdai nyilatkozatában. Assomo szerint a terroristák a Bambili Csendőrbrigádot és a Bamendai Egyetemet készültek megtámadni, mikor nagyjából 9 mérföldre Bamendától rálőttek a kocsira. A miniszter később még elmondta, hogy a hivatalos szervek az elkövetők nyomába eredtek, majd egy tűzharcban négy militánssal végeztek.

Az AFP azt írta, hogy Assomo azért nyilatkozott így, mivel az angolszász szeparatisták támogatói szerint a kameruni hadsereg áll a támadás mögött.

A kameruni konfliktus gyújtópontja, hogy az angolul beszélő térségek szeparatistái szerint a kormány – melyet a francia ajkúak irányítanak – perifériára szorítja őket.

Ahogy az erőszak ennek következtében elharapódzott az elmúlt 18 hónapban, egy keresztény vezető beszámolója szerint 2000 emberrel végeztek és 170 falut égettek le Kamerun angolszász régióiban. Emiatt százezrek menekültek el a térségből.

Az Amnesty International még szeptemberben írta, hogy a biztonsági erők nem csak leégették a falvakat, de “válogatás nélkül ölték meg, tartóztatták le és kínozták meg emberek tucatjait a hadműveletek során.”

Rebecca Wesco elmondta a WNDU-nak, hogy biztos benne, a fia a mennyországban van. “Kétség sem férhet hozzá, voltak bűnei, de kérte az Isten bocsánatát, és igazán mélyen akarta, hogy jobban szeresse az Istent a saját életénél is.”

Charles és Stephanie Wesco 2004-ben házasodtak össze, írja a családjuk weboldala.

Az oldal szerint Wesco a házassága előtt már több missziós úton is járt Afrikában. 2014-ben a pár hívást érzett arra, hogy Afrikában és kifejezetten Kamerunban szolgáljanak. 2015 tavaszán utaztak oda, hogy felmérjék a körülményeket, amikor “az Úr elmélyítette szeretetünket és kötődésünket a kameruni emberek iránt”.

“Az Úr ugyanarra a szolgálatra hívta meg a családunkat, mint amire az öreg Timóteust is meghívta: evangelizálni, keresztelni és tanítani a hittel teli embereket, akik aztán mennek és tovább sokasítják az egyházat”- írta Wesco a családjuk oldalán.

Varga Gergő Zoltán

 

Forrás és kép: Christian Post

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre