Katolikus nyitás: lelkésznő a püspöki szinóduson

Nemrég fejeződött be Rómában a pápa által összehívott tanácskozás a világ különböző tájairól érkezett püspökökkel. A szinódus intézményét 1965-ben alapította VI. Pál pápa azzal a céllal, hogy a Vatikáni Zsinat szellemisége és munkajellege folytatódhasson. A fiatalokat érintő legutóbbi szinódus nyitást és párbeszédet is felmutatott a más felekezetű keresztény egyházak irányába. Ennek egyik jele volt, hogy női lelkész is jelen volt a munkafolyamatokban.

A testvéregyházak képviselete érdekében volt jelen a szinóduson Martina Viktorie Kopecká fiatal női lelkész a csehországi huszita egyházból, aki az Egyházak Világtanácsát képviselte. A lelkésznő saját elmondása alapján a szinódus első napjaiban még nem tudott kialakulni párbeszéd közte és a jelenlévő püspökök között, ám végül egy paraguayi püspök odalépett hozzá, és ezzel megtört a jég.

Felszólalását követően többen odamentek hozzá, hogy megköszönjék a szinódushoz intézett, sokat jelentő szavait. 

Az ökumené nem papírokról, dokumentumokról és intézményekről szól, hanem arról, hogy előítéletek nélkül tudjunk találkozni másokkal

– foglalta össze a szinódusi atmoszféra tanulságát Kopecká.  

A lelkésznő bevallotta, hogy úgy érzi elfogadták őt és nyitottak voltak az irányában. “Nem számítottam arra, hogy ilyen kölcsönösen elfogadó légkör alakul ki, hogy ilyen sokféle téma felmerül, és hogy ilyen sokszínű lesz az egész. Nem a széthúzás és a különbözőségek uralkodnak, hanem az irgalmasság van a középpontban, és ez építi a keresztény közösséget” – vallotta be utólag a huszita lelkésznő.

Kopecká tisztában van azzal, hogy a női lelkészi szolgálat intézményének támogatásával a Katolikus Egyházon belül érzékeny kérdésre tapint rá. “Az ordinációt nem genderkérdésnek tekintem, hanem az emberi méltóság és az esélyegyenlőség kérdésének. A nők nagyon sok munkát végeznek az egyházban, és fontos, hogy lelkivezetőként és Isten szolgáiként is tekintsünk rájuk. Ők végzik el a legnehezebb feladatokat is azzal, hogy a nyomorult helyzetben lévő embereket gondozzák, és ezzel emberibb arcot adnak az egyháznak.”

A teljes beszámoló itt olvasható.

(forrás: evangélikus.hu)

Iratkozzon fel hírlevelünkre