A családnak és a hazának kell prioritássá válnia az új bajor kormánykoalícióban

Vasárnap a CSU bizottságai és a Szabad Választók (FW) jóváhagyták a fekete-narancssárga koalíciós megállapodást. Mindkét fél a bizalmat és a tény alapú együttműködést emelte ki.

A CSU és a Szabad Választók (FW) vezetői vasárnap bemutatták a koalíciós megállapodást. Úgy is hívhatnánk, hogy a “család és a haza koalíciója”. Amint az várható volt, nem lesz drasztikus változás a politika vagy a belső biztonság területén a választásokon végbement változások miatt.

A családoknak biztosan több pénzt juttatnak. Így a CSU által tavasszal bevezetett családi támogatás megmarad. Ehhez hozzáadódik a a szabad választól által szorgalmazott 100 eurós bölcsőde és óvodai támogatás. Ez nagyon közel jár ahhoz, amit az FW a választási kampányában szorgalmazott, hogy vidéken ingyenes legyen a gyermekellátás.

A haza védelmére a földhasználatot napi öt hektárban maximalizálták. Másrészt az új települési és közlekedési területeken nem lesz törvényi határ a földhasználatra (ez a zöldek programja volt). Ezen túlmenően az Alpesi Terv, a CSU által végrehajtott változtatások – és ezzel az ökológiailag fontos területek védelmi státuszának helyzete – nem változik meg. Ahogy Markus Söder (CSU) miniszterelnök megjegyezte, Bajorország “még a Zöldek nélkül is zöld színű”.

A Szabad Választók nem tudták elérni, hogy mondjanak le a harmadik kifutópálya építéséről a müncheni repülőtéren. Másrészről, az FW sikerült elérni a posztok elosztásánál, amit szeretett volna. Három miniszteri posztot kapnak, nevezetesen a a Regionális Fejlesztési, Gazdasági és a Környezetvédelmi és Kulturális Minisztériumot. Ehhez még két államtitkári hely is jár.

(NZZ)

Iratkozzon fel hírlevelünkre