Tizenkilenc vértanú algériai keresztény boldoggá avatására készülnek Oranban

Akik helyben maradtak az iszlám terrorizmus éveiben is

A Vatikán News (P. Vértesaljai László SJ) tudósításából értesülhettünk, hogy Oran főpásztora, Jean-Paul Vesco püspök arról nyilatkozott a napokban, hogy immár nagy örömmel készülődnek 19 algériai keresztény vértanú boldoggá avatására. Az ünnepi eseményre december 8-án, Szeplőtelen Fogantatás napján kerül sor.

Vatikán News kiemeli, hogy a boldoggá-avatás szertartása algériai földön állít emléket mindazoknak, akik az iszlám terrorizmus éveiben is bátran a helybeliek mellett maradtak, akár az életük feláldozása árán is. 1996. március 26-ról 27-re virradó éjszaka terroristák egy csoportja az algériai tibhirine-i trappista monostor kilenc szerzetese közül elrabolt hetet, akiket később megöltek. A boldoggá-avatási eljáráshoz tartozik még további tizenkét katolikus szerzetes ügye is, akik 1994 és 1996 között estek áldozatául a terrorista erőszaknak.

A mártír szerzetesek, alatta a róluk szóló film szereplói, jobb oldalon a tibhirine-i trappista monostor, ahol munkálkodtak

Köztük van Clavérie atya is, az algériai egyház egyik kimagasló személyisége, Orán egykori püspöke. Őt 1996 augusztus elsején ölte meg az a bomba, amelyet iszlamista merénylők a püspökség bejáratánál robbantottak fel, amikor éppen hazatért autóval egyik szolgálatából.

Nem mindennapi módon a vértanúságuk helyén lesz a boldoggá-avatási szertartás, ezt az ország püspökei kérték kifejezetten. Nem kis elszántságot jelent ez az elhatározás sem egy olyan országban, amelynek 42 millió lélekszámából 99%-ú az iszlám vallású arab-berber lakosság, és csak 5000 fő, a népesség 0,01%-a vallja magát katolikusnak.

Itt tekinthető meg a csodálatos szépségű Emberek és istenek (Des hommes et des dieux /Of Gods and Men, Rendező: Xavier Beauvois, 2010) című film, ami az elrabolt hét mártír szerzetes történetét meséli el. Az év meglepetése volt akkoriban, hogy egy mélyen keresztény lelkületű film elvihette a Cannes-i fesztivál Zsűri Nagydíját és Ökumenikus Zsűri díját is egyaránt. Rövid bemutatója itt nézhető meg.

Itt olvasható Vértesaljai atya rövid „Szerzetesek a határon…” írása a hét szerzetesről.

Vatikán News nyomán 

Iratkozzon fel hírlevelünkre