Megelőzte Macront a francia szélsőjobb

Franciaország szélső jobboldali Rassemblement National (RN, Nemzeti Gyűlés) pártja először került Emmanuel Macron elnök LREM pártja elé a 2019. májusi európai parlamenti választásokról szóló szavazási szándékról készült közvélemény-kutatás szerint.

 

A vasárnap közzétett Ifop-közvélemény-kutatás szerint a szavazók 19 százaléka választaná a centrista Macron elnök  a Köztársaság Lendületben (LREM) nevű pártját, míg augusztusban még 20 százalék szavazott volna rá. Ezzel szemben a jobb oldali vezető, a Marine Le Pen újabban Nemzeti Gyűlés (RN) néven futó pártja – korábban a Nemzeti Front – 21-százalékra növelte népszerűségét a korábbi 17 százalékról.

A hét százalékos szuverenista Nicolas Dupont-Aignan  és az egy-egy százalékos Le Pen egykori társa Florian Philippot és Francois Asselineau által vezetett “Frexit” pártok 9 százalékos pontszámával együtt a szélsőjobboldali pártok együttesen 30 százalékos eredményt értek el, az augusztus végi 25 százalékkal szemben.

A közvélemény-kutatás során október 30-31-én 1000 francia állampolgártól kérdezték meg  kérdezték meg, kire szavaznának, ha most vasárnap tartanák az európai parlamenti választások.

A Laurent Wauquiez vezette konzervatív Köztársaságiak pártja két százalékkal 13 százalékra esett vissza, míg a Jean-Luc Melenchon vezette szélsőbaloldali Engedetlen Franciaország (France Insoumise) párt támogatottsága 14 százalékról 11 százalékra csökkent.

Az Odexa-Denta kutatóintézet szeptember közepi felmérése szerint Macron és Le Pen pártja 21-21 százalékkal fej-fej mellett álltak, a Köztársaságiak 14 százalékkal a harmadik az engedetlen franciák 12,5 százalékkal pedig a negyedik helyet szerezték meg. 

Az európai parlamenti választások kiélezett küzdelmet hoznak a centrista Európa-párti pártok, mint Macron LREM-je és a szélsőjobboldali bevándorlás és globalizáció ellenes pártjai között. A tét nagy, hiszen az Európai Parlament határozza meg, kik vezetik majd a főbb európai intézményeket, beleértve az Európai Bizottságot is, tovább megmutatja az 500 millió európai polgár érzelmi hangulatát is.

(Reuters)

Iratkozzon fel hírlevelünkre