Monostorba tartó keresztényeket öltek meg Egyiptomban

Legalább heten meghaltak abban a támadásban, amelyet egy monostorba tartó, kopt keresztényeket szállító autóbusz ellen intéztek pénteken – jelentette az Independent.

 

 

Legalább hét kopt keresztény életét vesztette, további tizennégy megsebesült abban a támadásban, amelyet autóbuszuk ellen hajtottak végre pénteken Egyiptom északi részén, miközben egy monostorba tartottak – jelentette az Independent.

Kopt keresztény zarándokokat szállító busz mellett üvölt egy férfi a Kairótól 260 kilométerre délre fekvő Hitvalló Szent Sámuel-kolostor közelében, Minja tartományban 2018. november 2-án, miután ismeretlen fegyveresek rátámadtak a buszra. Fotó: MTI

A támadást, amely a fővárostól, Kairótól mintegy kétszázhatvan kilométerre következett be, egyelőre egyetlenen csoport sem vállalta magára. A keresztények egy Minja állambeli kolostorba tartottak, amikor autóbuszukat – a konvoj három járművéből az egyiket – megtámadták. 

A rendvédelmi szervek megkezdték a helyszínelést és az elkövetők felkutatását. Mahmud Taufik egyiptomi belügyminiszter televízióban közvetített nyilatkozatában bejelentette: műveleti csoportot hoznak létre a támadók előkerítésére.

A kopt egyház szóvivője szerint az áldozatok száma emelkedhet. A támadás immáron a második, hasonló módon elkövetett merénylet a Szent Sámuel Monostorba tartó zarándokok ellen – legutóbb tavaly májusban ért támadás autóbusszal érkező keresztényeket, a véres rajtaütés akkor huszonkilenc áldozatot követelt. 

A koptok alkotják a legnagyobb, egyben legősibb keresztény közösséget Egyiptomban. Számukat 7-10 millió közé teszik a mintegy 95 milliós lakosságon belül. Hoszni Mubarak egyiptomi diktátor 2011-es bukása után, a 2013-ig tartó iszlamista kormány alatt a koptok helyzete nagyon megnehezült. Az olykor több tucat halálos áldozattal járó támadások azonban ezt követően sem szűntek meg.

Az Iszlám Állam terrorszervezet szócsöveként működő Aamák „hírügynökség” jelentette, hogy az ISIS áll a merénylet mögött.

Cikkünket frissítjük.

Forrás: The Independent

Képünk illusztráció.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb