Egymásnak feszülő vélemények

Az osztrák kormánypártok szerdán nagy sikerként értékelték Ausztria kilépését az ENSZ globális migrációs csomagja elfogadásának folyamatából, míg az ellenzéki erők hevesen bírálták a bécsi kormány döntését, s ezzel kapcsolatban az osztrák külpolitika mélypontjáról és a nemzetközi rend aláásásáról beszéltek.

 A konzervatív osztrák koalíciós kormány a nap folyamán jelentette be a lépést, amelyet azzal indokolt, hogy álláspontja szerint a tervezet elmossa a törvényes és az illegális bevándorlás közötti különbséget.

A bevándorlásellenes Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) ) vezetője, Heinz-Christian Strache alkancellár Facebook-üzenetben fejezte ki háláját Sebastian Kurz osztrák kancellárnak, a nagyobbik koalíciós párt, az Osztrák Néppárt (ÖVP) vezetőjének  azért, hogy „komolyan vette erőteljes fenntartásait és a tartalmi kérdésekre vonatkozó indokolt kifogásait, és közösen megakadályozták Ausztria és lakossága számára az ENSZ globális migrációs csomagját”. „Ausztria ebben a kérdésben öntudatos vezető szerepet vállal Európa önrendelkezéséért. A jövőben az osztrákok fogják eldönteni, hogy ki jöhet Ausztriába” – tette hozzá Strache.

Harald Vilimsky, az FPÖ főtitkára a Twitteren ezt írta: „Egy jó nap, amely az ENSZ migrációs csomagjából való kilépéssel indul”.

Christian Hafenecker, az FPÖ másik főtitkári tisztségű vezetője a kormánypártok harmóniáját méltatta a döntéssel összefüggésben. „A kormánypártok közötti egyetértés világosan mutatja, hogy a 2017-es választói akarat az egyedüli helyes döntés volt országunk számára. A vita és a torzsalkodás már a múlté…” – fogalmazott  Hafenecker.

Komoly kritikával illette a bécsi kormány szerdai bejelentését a parlamenti ellenzék.

Andreas Schieder, az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) külpolitikai szóvivője meggondolatlannak minősítette a kilépésre vonatkozó elhatározást, amely szerinte nem oldja meg a problémákat, csupán szemet huny felettük. Közleményében  aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy Sebastian Kurz és Heinz-Christian Strache a döntéssel aláássák azt a hírnevet, amelye Ausztria a nyugati értékközösség megbízható partnereként élvezett.

A Pilz listája (Liste Pilz) tiltakozó akciót jelentett be. Alma Zadic, az ellenzéki párt külpolitikai szóvivője közölte: „Az osztrák szövetségi kormány döntése mutatja, számára előrébbvaló a belpolitikai előnyszerzés, mint az, hogy szembesüljön a globális kihívásokkal és más államokkal közösen megbirkózzon azokkal”.

Az ellenzéki liberális NEOS (Új Ausztria és Liberális Fórum) párt a Twitteren megjegyezte: „Szórakoztató, hogy a migrációs csomag osztrák tárgyalója korábban Sebastian Kurz akkori külügyminiszter volt”.

Rudi Anschober, a Zöldek párt felső-ausztriai integrációs tanácsosa így kommentálta a bécsi kormány döntését: „Ez egy szegénységi bizonyítvány, amely az ENSZ globális migrációs csomagjának elutasításával az osztrák kormányt egy sorba helyezi Donald Trump amerikai elnökkel és Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel”. Anschober szerint mindez ismételten bizonyítja, hogy az osztrák kormány egyes tagjai láthatóan nem érdekeltek a migráció okozta kihívások megoldásában.

Michel Reimon, az osztrák Zöldek EP-képviselője úgy fogalmazott, hogy a migrációs csomagból való visszavonulással Ausztria nem csak a reakciós keleti-blokk tagja, hanem annak élére is állt.

MTI

Iratkozzon fel hírlevelünkre