A reformáció közös képviselete a világban

Fabiny Tamás az ökumené reformációjáról

Fabiny Tamás, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című műsorában az "ökumené reformációjáról" beszélt.

Az evangélikus püspök kiemelte, hogy amióta a katolikus, majd a református egyház is aláírta a megigazulásról szóló közös nyilatkozatot, megszűnt a keresztény felekezetek kölcsönös kiátkozása. Ez teret nyit az egymáshoz való közeledésnek és a látható egység megvalósulásának.

Azóta, hogy két éve, október 31-én Lundban Ferenc pápa közös hálaadó istentiszteleten vett részt a Lutheránus Világszövetség vezetőivel, immár az ökumené reformációjáról beszélhetünk – emlékeztetett az evangélikus egyházi vezető.

Philipp Melanchthonról, Luther munkatársáról megemlékezve a püspök rámutatott, hogy Lutherétől mennyire eltérő természete volt, ám együtt munkálkodtak az evangélium tisztaságának megőrzéséért. Melanchthon az egyházi diplomácia bajnoka volt, aki vérbeli tudósként az antikvitással egyesítette a biblikus hagyományt, amelyet tanított is. Magyarországról érkezett diákjai között említhetjük Dévai Bíró Mátyást vagy Bornemisza Pétert, akik Luther munkatársának tanítását elhozták hazánkba is.

Melanchthon fogalmazta meg és vetette papírra az Ágostai hitvallást, amelynek mottójául a 119. zsoltár 46. versét választotta:

„…a királyok előtt szólok a te bizonyságaidról, és nem szégyenülök meg.”

Fabiny Tamás elnök-püspök úgy vélekedett: minden hitvallós keresztény – legyen katolikus, református vagy evangélikus – őszinte, mélyről fakadó vallomása lehet ez a mondat, amely alkalmas a reformáció közös képviseletére a mai világban is: „…a királyok előtt szólok a te bizonyságaidról, és nem szégyenülök meg.”

A teljes írás itt olvasható.

(forrás: evangélikus.hu)

Iratkozzon fel hírlevelünkre