Volt nincs állampolgárság

Donald Trump elnöki rendelettel tervezi megszüntetni a születés jogán járó állampolgárságot

Donald Trump egy keddi interjúban közölte, hogy elnöki rendelettel tervezi megszüntetni a születés jogán automatikusan járó amerikai állampolgárság gyakorlatát.

Az amerikai elnök az Axios hírportálnak adott interjújában kifejtette, hogy a tervét megvitatta a Fehér Ház jogi tanácsadójával, és már a megvalósítás részleteinek kidolgozásán munkálkodnak. A várható elnöki rendelet értelmében az illegális bevándorló és nem amerikai állampolgár szülőktől az Egyesült Államok területén világra jött kisbabák nem kaphatnak állampolgárságot.

Mi vagyunk az egyetlen ország a világon, ahová valaki belép, gyereke születik és a baba az elkövetkező 85 évben az Egyesült Államok állampolgára, annak minden előnyével együtt – fogalmazott Trump az interjúban.

Ezt a helyzetet az amerikai elnök nevetségesnek nevezte és szerinte ennek az állapotnak véget kell vetni. Donald Trump ugyanakkor arról nem nyilatkozott, hogy mikor írná alá ezt az elnöki rendeletet.

Az amerikai sajtóban megszólaltatott elemzők viszont arra emlékeztettek, hogy ez a lépés alkotmányellenes lenne, mivel a születés jogán járó állampolgárságot az Egyesült Államok alkotmányának 14. kiegészítése teszi lehetővé.

Donald Trump, aki régóta ígérte a gyakorlat megszüntetését, lényegében azoknak az érvelését tette magáévá, akik szerint az alkotmánykiegészítés nem vonatkozik azokra, akik nem jogszerűen vagy csak átmeneti időre szóló vízummal tartózkodnak az országban.

A Politico című lap két jogászprofesszort is megkérdezett az elnök tervéről, és egyikük, a texasi Josh Blackman az amerikai legfelsőbb bíróság 1898-ban hozott döntésére hivatkozott, amely két kínai állampolgár Egyesült Államokban született gyermekéről mondta ki, hogy amerikai állampolgár. Megjegyezték továbbá azt is, hogy az elnök információi pontatlanok, mert a világban mintegy 30 olyan ország van, ahol automatikusan jár a születés alapján az állampolgárság.

(MTI, Fotó: Pixabay)