Hajadon kopt lányokat rabolnak el Egyiptomban

Keresztény lányokat rabolnak el napi szinten Egyiptomban. A hajadon koptokat muszlim férfiakkal kényszerítik házasságra. A szülők hiába tesznek feljelentéseket, a hatóságok nem lépnek fel az emberrablókkal szemben.

 

Rendszeressé vált Egyiptomban a keresztény lányok elrablása. A hozzátartozók hiába tesznek feljelentést a hatóságoknál, az eltűnt kopt lányok hetekkel később kerülnek elő, egy muszlim férfi feleségeként, viszont a lányok többsége még kiskorú – közölte a Copts United.

Az Észak-afrikai ország törvényei az iszlám saría alapjaira támaszkodik, ezért a már muszlim hitre tért kopt lányoknak nem engedélyezett a válás, kivéve, ha azt a férj kezdeményezi. Az egyiptomi hatóságok nem vizsgálják ki az eseteket, és nem hallgatják ki az áldozatokat, mivel az iszlám jog szerint ehhez is a férj engedélye szükséges.

Dr. Habib Ibrahim a Nemzetközi Keresztény Érdekegyeztető Szervezet vezetője külön kampányt indított, hogy felhívja a világ figyelmét az elrabolt keresztény kopt lányok sorsára.

A Nagy-Britanniában székelő szervezet két évvel ezelőtt petíciót fogalmazott meg, amiben arra kérte a nemzetközi közösséget, hogy gyakoroljanak nyomást az egyiptomi államra az elrabolt lányok ügyeinek kivizsgálásának érdekében. A petíciót több tízezren írták alá, de nem hozott semmilyen eredményt.

Az egyiptomi szülők összefogtak és háromszáz dokumentált esetet nyújtottak be a Nemzetközi Büntető Bíróságnak, amiben részletesen leírták a kopt lányok elrablásának körülményeit, a hatóság felé benyújtott feljelentéseket és az azóta előkerült, erőszakkal muszlim hitre térített és férjezett lányok pontos címét.

Ennek ellenére a Hágában székelő bíróság érdemben még nem vizsgálta ki az ügyet. Egyiptom hivatalosan még nem teljes jogú tagja a szervezetnek, ugyanis még nem ratifikálta a Római Statútumot.

S4C.news – Kassab Adonis

Forrás: Copts United

Iratkozzon fel hírlevelünkre