Fejlesztések a Szent János Kórházban

Jelentős beruházások lesznek a Szent János Kórházban, az intézmény középső része teljesen megújul, és nagyobb szerepet kap a Kútvölgyi szakrendelő is - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Gulyás Gergely ismertette, hogy a kórházban a több mint ötszáz aktív ágy mellett lesz ápolási és rehabilitációs részleg is. A kormány az átalakítások tervezésére 495 millió forintot biztosít, és a legoptimálisabb tervek szerint még ebben a ciklusban befejeződnek a munkák.

A miniszter szerint már indokolt volt a Szent János Kórházat is beemelni a súlyponti intézmények közé az eddigi három centrumkórház mellett, és kiemelte, hogy az átalakítással a kórház képes lesz a területi és az agglomerációból érkező betegek magas szintű ellátására.

Az elmúlt évek gazdasági növekedése tette lehetővé azt, hogy jelentős mértékű egészségügyi fejlesztések kezdődjenek – mondta Varga Mihály.

A pénzügyminiszter hangsúlyozta, hogy a kormány 650 milliárd forinttal költ többet egészségügyi kiadásokra, mint az utolsó szocialista kormányok. Az utóbbi években például 77 kórházat, 54 rendelőt és 104 mentőállomást újítottak fel, és 23 új rendelő, valamint 31 új mentőállomás is épült. Varga Mihály elmondta azt is, hogy a fejlesztések nem állnak le, hiszen a Szent János Kórházra is jelentős kormányzati források jutottak. Példaként hozta fel egyebek mellett, hogy nemrég adták át a felújított nővérszállót, emellett 1,5 milliárdért orvostechnikai fejlesztések valósultak meg, és 450 millió forintból cserélik majd ki a kórházi ágyakat.

Ezen felül Észak-Budán például 6,7 milliárd forintos kormányzati támogatással épül meg a II. kerületi egészségügyi szolgálat új épülete a Frankel Leó úton, 12 milliárd forintot fordítanak a budai Irgalmasrendi Kórház fejlesztésére, 2,7 milliárd forinttal támogatják a Szent Ferenc Kórház átépítését, és 17 milliárd forintos fejlesztés folyik az Országos Reumatológiai és Fizioterápiás Intézetben – tette hozzá Varga Mihály.

Pokorni Zoltán (Fidesz), a XII. kerület polgármestere arról beszélt, hogy az intézmény nemcsak Észak- és Közép-Buda lakosságát, hanem 126 környező település lakóit is ellátja és a fejlesztéseknek köszönhetően gyökeresen új kórház fog létrejönni. A kormány egyébként arról döntött, hogy a Semmelweis Egyetemnek el kell hagynia a Kútvölgyi-tömböt, és át kell adnia a János Kórház újjáépítésének céljaira. A Szent János kórház középső szintjén épül újjá az integrált modern tömb, ezt kötik majd össze a Kútvölgyi-tömbbel, és oda kerül feltehetően a sebészet, illetve a sürgősségi ellátás.

A II. kerület polgármestere, Láng Zsolt (Fidesz) szerint mindenki tudta, hogy a 120 éve megnyílt kórház nem maradhat jelenlegi állapotában. Kiemelte, hogy az intézmény a kórház több szakmában a legmagasabb ellátást nyújtja 400-500 ezer embernek, de például a fogászati területen már egymillió ember ellátásáért felel.

A Szent János Kórházban évente 40 ezer fekvő- és 400 ezer járóbeteget látnak el, évente 900 ezer orvos-beteg találkozás történik.

(MTI)

Iratkozzon fel hírlevelünkre