Az egyház nem egy NGO

Ferenc pápa az egyházi intézmények emberekre nehezedő súlyáról

Meghallgatni, közel állni és tanúságot tenni: Ferenc pápa erről a három fontos lépésről szólt homíliájában vasárnap délelőtt a Szent Péter bazilikában bemutatott szentmisén, amellyel lezárta a fiatalok témájának szentelt püspöki szinódust. Az október 3-án megkezdődött szinódus középpontjában a fiatalok világa, a hit és a hivatástisztázás kérdése állt.

„Isten fiatal és szereti a fiatalokat” – emlékeztetett rá Ferenc pápa a 26 napon át tartott, ifjúságnak szentelt püspöki szinódus befejezésekor a Vatikánban. Homíliájában kiemelte, hogy az egyház nem egy NGO, azaz önkéntes alapon a közjó javára működő társadalmi szervezet.

Maga Jézus küld bennünket, hogy elmenjünk a választ kereső emberekhez. Nem magunkat kell ezekben a találkozásokban adni – mutatott rá a Szentatya. Az Isten szavait kell elmondanunk az embereknek, nem pedig a saját receptjeinket.

Milyen sokszor érzik az emberek intézményeink súlyát Jézus baráti jelenléte helyett! Ilyenkor egy nem kormányzati szervvé, félállami szervezetté válunk, nem pedig az üdvözültek közösségévé, akik az Úr örömében élnek – bontotta ki homíliájában Ferenc pápa.

Iratkozzon fel hírlevelünkre