Kik a brazil elnökválasztás jelöltjei?

Kétesélyes küzdelem lesz ma a brazíliai elnökválasztás második fordulójában: a régi, sokak szemében ”bukott” rendszer embere, Fernando Haddad feszül neki a radikális változások ígéretével kampányoló Jair Bolsonarónak. Mit kell tudni a két jelöltről?

Fernando Haddad libanoni keresztény felmenőkkel bír, São Paulo városából származik. Politikai pályafutását a Brazil Munkáspárt tagjaként végezte, 2005 és 2012 közt oktatásügyi miniszterként működött először az éppen börtönbüntetését töltő Luiz Ináció Lula da Silva, majd Dilma Rousseff kormányzata alatt. Ezt követően 2012-ben São Paulo polgármesterévé választották, azonban a 2014-ben kitört Lava Jato botrány az ő támogatottságát is megtizedelte: 2016-ban már csak a város lakóinak 17%-a szavazott.

Haddad az eredeti tervek szerint Lula da Silva alelnökjelöltje lett volna a 2018-as választások során, Lulát azonban az említett korrupciós botrányba való keveredése miatt 2018 áprilisában letartóztatták, s jelenleg is börtönbüntetését tölti. Így helyette végül Haddad lett a Munkáspárt jelöltje a választások során. A választások első fordulójában, október 7-én Haddad végül a szavazok 29%-át szerezte meg.

Vele szemben 46%-ot szerzett a katonatisztből lett politikus, Jair Bolsonaro. Bolsonaro észak-olasz felmenőkkel rendelkező családba született, s a brazil belpolitikában egészen eddig egy kevésbé jelentős személynek számított, mindamellett, hogy 1990 óta tagja a brazil képviselőháznak. Pályafutása alatt számos alkalommal nacionalista-konzervatív nézeteinek adott hangot: ellenzi többek közt a melegházasságokat, a feminizmust, az abortuszt és a droghasználat terjedését is.

Bolsonaro igazi felemelkedésének kulcsa ugyanabban rejlik, mint amiben Haddad, Lula és Rousseff, valamint a Munkáspárt hanyatlásának oka: a 2014-es botrányban. Bolsonaro innentől kezdve tudott egy olyan politikai képet kialakítani maga körül, mintha ő maga lenne a brazil politika régóta várt messiása – egyébiránt teljes születési neve is Jair Messias Bolsonaro.

Bolsonaro pályafutása alatt több párt tagjaként is megfordult a brazil belpolitikában. 2018 elején még a Brazil Keresztényszocialista Párt tagjaként jelentette be az elnöki pozícióért való indulását, azonban röviddel ezt követően pártot cserélt és a Brazil Szocialista-Liberális párt színeiben indult el, amely mindennek érdekében egy jobboldali fordulatot hajtott végre.  

Az első fordulóban tehát Bolsonaro egyértelmű sikert aratott, az erőviszonyok azonban a második fordulóra vélhetően valamelyesst át fognak rendeződni. A The Guardian által közölt friss kérdőív szerint Haddad lemaradása valamelyest csökkent, ugyanakkor komoly problémát jelenthet számára, hogy az első fordulóban kieső balközép beállítottságú jelölt, Ciro Gomes a várakozások ellenére végül nem állt be mögé.

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre