A választók a Hessent kormányzó pártokon verték el a port

Volker Bouffier, Hessen tartomány konzervatív kormányfője, arra készül, hogy a vasárnapi tartományi választásokat követően is ő fogja vezetni a tartományi kormányt – derült ki a politikus vasárnap esti reagálásábó. Mint mondta, egyértelműen övék a legnagyobb frakció. Bejelentette, hogy egyeztetést kezdenek a többi párttal, kivéve a szociáldemokratáktól balra álló Baloldalt (Die Linke) és az CDU-tól jobbra elhelyezkedő Alternatíva Németországnak (AfD) nevű pártot.

A politikus fájdalmas veszteségnek nevezte, hogy a párt 5 évvel ezelőtti eredményéhez képest több mint 10 százalékpontot veszített támogatásából. Ennek ellenére kijelentette, hogy azt a célt sikerült elérni, hogy a CDU nélkül ne lehessen kormányt alakítani Hessenben.

A történelmi rekordnak számító eredményt elérő Zöldek frakcióvezetője, Mathias Wagner az előrejelzések ismeretében úgy értékelte a választást, hogy a zöldek világos felhatalmazást kaptak arra, hogy a tartomány következő kormányában is helyet kapjanak.

A szociáldemokraták helyi csúcsjelöltje, Thorsten Schäfer-Gümbel szerint a szövetségi kormány rossz megítélése is felelőssé tehető azért, hogy a párt rosszul szerepelt a tartományi választásokon.

A liberálisok vezetője, Christian Lindner vasárnap este közölte: ők is készek a koalíciós tárgyalások megkezdésére.

A politikai paletta jobbszélén található AfD vezetője, Jörg Meuthen értékelése szerint pártja elérte kitűzött célját Hessenben, ezért elégedett az eredménnyel.

(MTI)

Iratkozzon fel hírlevelünkre