A magyar állam támogatásával felújított óvodát adtak át Erdélyben

Az erdélyi Nagyenyed szomszédságában fekvő Felenyed magyar óvodájának felújított, kibővített épületét  vasárnap ünnepélyes keretek között adták át.

A Fehér megyei szórványtelepülés református egyházközségének egykori kántori lakásában kialakított, leromlott állapotú óvodát teljesen felújították és kibővítették. A munkálatokat a magyar állam a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program keretében 30 millió forinttal támogatta.

Az óvodaavató hálaadó istentisztelettel kezdődött, amelyen Kató Béla, az erdélyi református egyházkerület püspöke hirdette az igét. A templom szomszédságában levő óvodánál Grezsa István, a Kárpát-medencei óvodafejlesztési programért is felelős miniszteri biztos és Oana Badea, Nagyenyed román polgármestere is beszédet mondott.

Grezsa István az esemény utáni nyilatkozatából kiderült, a felenyedi már több mint a századik kárpát-medencei óvoda, melynek felújítását a magyar állam támogatta, de mégsem csak egy a száz közül. Rámutatott: a közigazgatásilag Nagyenyedhez tartozó Felenyed a Fehér megyei szórvány központja, és ilyen szempontból a Kárpát-medencei szórványnak egyfajta mintaadó gyülekezete.

„Ettől a szórványtól az elmúlt száz esztendőben megmaradást és hűséget tapasztalhattunk. Erre a fundamentumra lehet építkezni a 21. században is. Ez az átadási ünnepség arról szólt, hogy egy erősödő és gyarapodó magyar anyaország összekapaszkodva a kárpát-medencei magyar közösségekkel az építkezés útján jár, és ez lehet a 21. század magyar programja” –  fogalmazott a miniszteri biztos.

(MTI)

Iratkozzon fel hírlevelünkre