A háború előtt százezer keresztény élt Homsz városában

Szíriában Homszban élt az egyik legnagyobb keresztény közösség. A 2011-ben kezdődött kormányellenes lázadás először ebben a városban tört ki, majd változott át iszlamista hadjárattá, ami legelőször a keresztény közösségeket vette célba.

 

A hét évvel ezelőtt kitört iszlamista lázadás miatt százezer kereszténynek kellett elmenekülnie Homsz városból. A magukat mérsékeltnek nevezett csoportok először a keresztény templomokat és kerületeket támadták meg. Az iszlamisták kifosztották és felgyújtották az ezerhatszáz éves Szent Mária templomát ahol évszázadokon keresztül  a szűzanya övét őrizték.

Iszlamista fegyveres gyalázza meg a papi reverendát és a keresztet.

A Homsztól keletre lévő településeket is éveken át támadták az Iszlám Állam és a Nuszra Front terroristái. Al-Kariaten, Sadad és Hafar településeket többször is elfoglalták az iszlamisták, majd a helyi keresztény férfiakból verbuválódott Nemzetvédelmi Erők űzték el az őket a környékről.

A képre kattintva galéria nyílik!

Homsz városát 2014-ben sikerült végleg felszabadítani az iszlamisták uralma alól. Azóta sok keresztény tért vissza a teljesen elpusztított városba, akik megpróbálják újrakezdeni az életüket.

A hazatérő keresztények az elpusztult templomban tartják az esküvőt.

A szíriai keresztények már nagyon sokat szenvedtek a szíriai konfliktus miatt. A Homszban élő keresztények többsége a közeli Keresztények völgyébe illetve Damaszkuszba menekült – közölte Mario Zenari, Szíria vatikáni apostoli nunciusa.

Mario Zenari Szíria vatikáni apostoli nunciusa Dr. Bashar Al-Assad szíriai elnöknél tett látogatást.

Zenari szerint a háború előtt Szíria lakosságának tíz százaléka volt keresztény, most viszont nehéz megállapítani, hogy hányan menekültek el és hányan vesztették életüket az iszlamisták támadásaiban.

Zenari szerint a Vatikán minden tőle telhetőt megtett, hogy megállítsa a folyamatban lévő összecsapásokat az országban. XVI. Benedek pápa nemrégiben felszólította a nemzetközi közösséget, hogy tegyenek további erőfeszítéseket a szíriai erőszak megállítása érdekében.

S4C.news – Kassab Adonis

Forrás: AINA.org, Fotók: Asianews, Syria-updates.blogspot.com, Pravmir.com

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre