Meghosszabbítanák a Brexit tárgyalásokat

London polgármestere szerint szükség van a jelenleg rendelkezésre álló idő hosszabbítására a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszeréről szóló tárgyalások esetében. Ezt azzal magyarázta, hogy a brit parlament leszavazhatja az egyezséget, ha a konzervatív párti brit kormány megállapodásra jut az Európai Unióval.

Sadiq Khan, aki a legnagyobb brit ellenzéki erő, a Munkáspárt képviseletében áll a londoni városháza élén, látogatást tett Michel Barnier-nél, az Európai Bizottság Brexit-ügyi főtárgyalójánál. A látogatásának célja az volt, hogy rábírja Barnier-t és az EU-ban maradó 27 tagországot a Lisszaboni Szerződés 50. cikkelye alapján folyó kilépési tárgyalások meghosszabbításának előkészítésére. Ezt azzal indokolta, ha lesz egyezség, de azt a londoni parlament leszavazza, abba a brit kormány belebukhat, és az új miniszterelnöknek időre lesz szüksége a tárgyalási folyamat újraindításához.

Theresa May miniszterelnök tavaly március 29-én jelentette be az 50. cikkely aktiválását. A kilépési folyamat szabályozására kidolgozott cikkely alapján a brit EU-tagság alapesetben az aktiválás bejelentése után két évvel, vagyis 2019. március 29-én, alig öt hónap múlva megszűnik. Ez akkor is hatályos, ha addig nem születik megállapodás a távozás feltételrendszeréről. Kivétel lehet, ha a kilépési szerződés korábbi dátumot nem állapít meg, de ezzel sem Londonban, sem Brüsszelben nem számolnak reális lehetőségként. A tárgyalások időtartamának kiterjesztésére egyébként van lehetőség, de ehhez a 27 többi EU-tagország egyhangú jóváhagyása szükséges.

Khan az Európai Bizottság Brexit-főtárgyalójával folytatott megbeszélés után kijelentette, hogy a hosszabbításra azért is szükség van, mert a következő hónapok fejleményei hosszú évtizedekre meghatározzák London és az Egyesült Királyság sorsát. A londoni polgármester fontosnak tartotta azt is, hogy Michel Barnier meghallja a londoniak, köztük a Londonban élő egymillió külföldi EU-állampolgár aggályait, a brit főváros lakossága ugyanis komolyan tart attól, hogy rossz megállapodás születik vagy semmiféle megállapodást nem sikerül elérni a Brexit-tárgyalásokon.

A brit EU-tagságról 2016 júniusában tartott népszavazáson a kilépést pártolók kerültek szűk, 51,9 százalékos többségbe, az országos átlagon belül azonban a londoniak 60 százaléka a bennmaradásra voksolt.

Sadiq Khan többször is hangsúlyozta, hogy népszavazást kell tartani a brit EU-tagság megszűnésének feltételrendszeréről is, mivel mára kiderült, hogy a kilépés – különösen a feltételekről szóló megállapodás elmaradása esetén – súlyos gazdasági károkat okoz Nagy-Britanniának.

A londoni polgármester brüsszeli látogatása előtt egy nappal brit ellenzéki pártok vezetői is felkeresték Barnier-t, és azt kérték tőle, hogy az Európai Unió kezdje meg a felkészülést egy újabb nagy-britanniai EU-népszavazásra.

A megbeszélés után Sir Vince Cable, a harmadik legnagyobb országos brit parlamenti párt, a Liberális Demokraták vezetője, valamint a Skócia függetlenségére törekvő, a Brexitet szintén élesen ellenző Skót Nemzeti Párt (SNP), a Zöldek és a walesi nacionalista párt, a Plaid Cymru parlamenti frakcióinak vezetői, Londonban kiadott közös nyilatkozatukban azt mondták, hogy tudatták Barnier-val, hogy a brit parlamentben többpárti ellenállás bontakozik ki a kormányzó Konzervatív Párt “pusztító” Brexit-politikájával szemben, nincs parlamenti többsége a jelenlegi Brexit-irányvonalnak, az újabb népszavazás követeléséhez csatlakozó képviselők viszont gyors ütemben kezdenek a legnagyobb és legösszetartóbb képviselőcsoporttá válni a londoni parlamenten. A brit kormány mereven elzárkózik bármiféle újabb EU-népszavazás lehetőségétől.

(MTI, Fotó: Pixabay)

Iratkozzon fel hírlevelünkre