Magyar és lengyel kiállás az EU-ban az üldözött keresztény és zsidó közösségekért

Az Európai Unió idei emberi jogi jelentésének elfogadása ellen emelt vétót Lengyelország és Magyarország, ugyanis a dokumentum nem tartalmazza a növekvő zsidó- és keresztényüldözést, míg ezzel szemben szerepel benne az LGBT-közösségek védelmének fontossága.

A jelentés ellen először Lengyelország szólalt fel, amikor Zbigniew Ziobro igazságügyi miniszter október közepén kijelentette, hogy országa nem fogja ratifikálni a dokumentumot. Tekintve, hogy az elfogadáshoz egyhangú döntéshozatalra van szükség, a 2017-es jelentés a vétó miatt nem kerülhet elfogadásra.

A lengyel vétó mellett Magyarország sem fogja jóváhagyni a jelentést annak tartalmi kifogásolhatósága miatt. Ez lengyel szempontból azért is fontos, mert így nemcsak egyedül állnak ki a keresztények jogaiért Európában és a világban – mondta el wPolityce portálnak egy lengyel kormányzati forrás.

A lengyel Rzeczpospolita, Ziobro miniszterre hivatkozva azt állítja, hogy a döntés hátterében azok a vallási és gyűlölet alapú atrocitások állnak, amelyeket olyan keresztények ellen követtek el, akik vallási jelképeket, például keresztet hordtak a nyakukban. Egy tavaly megtörtént esetben két lengyel nőt bántalmaztak, akik miséről tartottak hazafelé Brüsszelben. A miniszter által említett másik példa Berlinben történt hasonló körülmények között, a kiváltó ok pedig az volt, hogy az illető keresztet hordott a nyakában.

„Ez az oka annak, hogy a vallás alapján kiválasztott célpontok – mint például az orléans-i templomban elkövetett gyújtogatás, vagy a göteborgi zsinagóga elleni támadás – nagyobb kockázatot is hordoznak magukban, ami a jövőben komolyabb problémákhoz vezethet” – tette hozzá a miniszter.

Amikor Lengyelország azzal a kérdéssel fordult az Európai Bizottság elnökéhez, hogy legyenek tekintettel a vallási közösségekre is a „más szexuális orientációjú emberek, a bevándorló gyermekek és nők” mellett, a Bizottság beleegyezett abba, hogy a muszlimok belekerüljenek a jelentésbe, amit a lengyelek jóvá is hagytak. Amikor azonban később világossá vált, hogy törölnék a vallási közösségeket és csoportokat, Lengyelország tiltakozását fejezte ki.

Amikor az igazságügyi miniszter hangot adott a fentebb említett aggályoknak, felhívta a figyelmet arra is a jelentés kapcsán, hogy Lengyelország az elsők között tette lehetővé Európában a nők szavazati jogát és soha nem tette büntethetővé a homoszexualitást.

Forrás: Breitbart

Fotó: Jaap Arriens/NurPhoto/AFP

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb