Felkelők ütöttek rajta ukrán protestánsokon

Oroszország által támogatott felkelők szabotálják protestáns keresztények összejöveteleit az ukrajnai Luhanszki területen, amely 2014-ben, önhatalmúlag kiáltotta ki függetlenségét Ukrajnától.

 

A Forum 18 nevű norvég emberi jogi szervezet jelentése szerint a helyi hatóságok azt várják el a protestáns csoportoktól, hogy újra regisztrálják szervezeteiket a térségben, azonban a jóváhagyáskor ezt megtagadják, így ellehetetlenítve azokat.

A baptista és heted napi adventista közösségek egyike sem tudott a regisztrációs folyamat végére érni, míg utóbbinak teljesen be kellett szüntetni mindenfajta tevékenységet annak érdekében, hogy gyülekezeteikből ne kobozzanak el mindent.

Az elmúlt néhány hónapban számos alkalommal ütöttek rajta protestáns kisegyházakon. Ilyen esetekben vagy a rendőrség vagy a felkelőkből álló hadsereg katonái vetnek véget az összejöveteleknek és a híveket hazaküldik, a szervezőket pedig kihallgatják és akár komoly büntetést is kaphatnak, amellett, hogy az értékeket és számítógépeket elkobozzák.

A rajtütésekre, elkobzásokre és az új regisztrációs kötelezettségre Andrej Licojev, a luhanszki Sport- és Ifjúságügyi Minisztériumának egyik vezetője nem adott semmiféle magyarázatot.

A protestáns közösségek mellett a Római Katolikus Egyháznak is újra be kell jegyeztetnie magát, mindezidáig azonban ők sem kaptak semmiféle választ a kérvény benyújtását követően.

A Kharkiv Human Rights Protection Group jelentése szerint 2014 óta a Krím-félszigeten élő muszlim közösségek is a fenti esetekhez hasonlóan célponttá váltak a hatóságok szemében, mert magukénak vallják az ún. Hizb ut-Tahrir nézeteket, amely egy Ukrajnában legális, de Oroszországban nem engedélyezett pán-iszlám mozgalom.

Az oroszok által támogatott felkelők részéről a nyugati egyházak és közösségek nemcsak a jelenben, de a múltban is gyanúsak voltak azért, mert lehetséges információforrásként szolgáltak a nyugati országoknak. A de facto határok közelében élő közösségek megítélése rendkívül ellentmondásos a luhanszki hatóságok szemében, akik igyekeznek mindent megtenni az ellehetetlenítésük érdekében.

 

Forrás: The Christian Post

Fotó: Alexander Ermochenko/REUTERS

Iratkozzon fel hírlevelünkre