Erőszakot alkalmaztak tüntető kopt keresztény szerzetesekkel szemben izraeli rendőrök

Tiltakozó kopt ortodox keresztény szerzeteseket bántalmaztak izraeli rendőrök a jeruzsálemi Óvárosban található Deir asz-Szultán-kolostornál szerda reggel, a Szentsír-bazilika bejáratához közel, adta hírül több közel-keleti hírportál és a kopt ortodox egyház is. A szerzetesek azért tiltakoztak, mert az izraeli hatóságok saját kezükbe vették az ő állításuk szerint a kopt egyház tulajdonában álló kolostor felújítását.

A közösségi médiában több videót és fotót is posztoltak a történtekről. A felvételeken látszik, amint az egyik papot, Macarius Orshalemy-t a földre szorítják, majd elcipelik. A független Middleeast Eye-hírportál szerint több papot botokkal ütöttek, amiért megpróbálták megakadályozni az Izraeli Régészeti Hatóság munkásainak bejutását az épületbe. Orshalemy-t később elengedték a jeruzsálemi egyiptomi követség kérésére.

A Deir asz-Szultán-kolostor a Szentsír-bazilika felett található, és jelenleg az etiópiai egyház igazgatja az épületegyüttest, annak ellenére, hogy az Izraeli Legfelsőbb Bíróság 1971-ben hozott ítéletében a kolostor kizárólagos tulajdonosaként a Jeruzsálemi Kopt Ortodox Patriarchátust nevezi meg. A jelenlegi izraeli vezetés azonban a kopt ortodox egyház szerint figyelmen kívül hagyja ezt a döntést, és teljes mértékben a kolostorban élő etióp szerzetesek kezére akarja átjátszani a két kápolnát és az etióp ortodox szerzetesek 26 celláját. Az etióp ortodox egyház nem ismeri el a koptok követeléseit.

A helyi kopt ortodox egyház elöljárója, Antonius püspök a Middleeast Eye portálnak azt nyilatkozta: az etióp papok, akik a koptok vendégeiként éltek ott, kihasználva az egyiptomi szerzetesek távollétét, lecserélték a zárakat, így a koptokat kirekesztették. Mindezt az izraeli hatóságok beleegyezésével tették, az izraeli katonaság védelme alatt. A püspök szerint ez megtorlás volt, amiért Egyiptom 1967-ben háborút indított Izrael ellen. Azóta küzd a kopt egyház a kolostor feletti jogai visszaszerzéséért. Jelenleg az épületben mindössze egy kopt ortodox szerzetes él, míg legalább 15 etióp szerzetes. Antonius püspök úgy véli, Izrael részrehajló az etióp szerzetesekkel, mert Addisz-Abebával szívélyesebb viszonyt ápol az izraeli kormány, mint Kairóval.

(euronews)

Iratkozzon fel hírlevelünkre