Elhunyt Bőzsöny Ferenc, a felejthetetlen hangú rádiós és tanár

 

Hollik István tudatta a hírt Facebook oldalán.

„Elhunyt Bőzsöny Ferenc, a felejthetetlen hangú rádiós és tanár. Feri bácsival több dolog is összekötött bennünket. A Belvárosban élt, de szíve mindig a Dunakanyarba húzta, ahol nyarait töltötte. Én is ott nőttem fel, ismerem ezt az érzést.  Feri bácsi keresztény, magyar ember volt, aki a maga szelíd de határozott stílusával egész életében azon munkálkodott, hogy szeretett hazája egy szabad, keresztény ország legyen. Ebben is példakép számomra. Megtiszteltetés hogy ismerhettem és beszélgethettem vele.Isten nyugosztaljon!”

Bőzsöny Ferenc 1931-ben született Pécsett. Családjával később Budapestre költözött. Papnak készült, 1947-ben a veszprémi piaristákhoz járt, ahol többek között Mádl Ferenc is osztálytársa volt. Öt ízben nem vették fel főiskolába származása és piarista múltja miatt. Esztergomban volt sorkatona, egyik itteni parancsnoka tanácsára jelentkezett rádióbemondónak. Többszöri meghallgatás után a több mint 3000 pályázó közül végül egyedüliként került a Magyar Rádióhoz. 1956. augusztus 24-én szólalt meg először élőben a Kossuth Rádióban. A forradalom napjaiban személyes tanúja, résztvevője volt a rádióban történt eseményeknek. Rádiósként már felvették az ELTE magyar–történelem szakára, ahol tanári képesítést szerzett, majd újabb három év angol szak után magyar nyelvészetből doktorált.

Több nevezetes személy temetését vezette le: Horthy Miklós kormányzó kenderesi újratemetését, Bethlen István miniszterelnök hamvainak hazai földbe elhelyezését és Grósz Károly temetését.

Bőzsöny Ferenc pár évvel ezelőtt a Klubrádióban beszélt a halálról.
 
Hogy képzelem el a túlvilági életet. Nem lehet elképzelni. A mi érzékeink nem elégségesek ahhoz, hogy felfogják  azt a létet, ahol nincs idő, nincs tér, lehet” – mondta Bőzsöny, aki a kérdésre, milyen lesz az elszámoltatás, csak annyit felelt: Az pillanatok alatt fog megtörténni.
 

'Fel a tetejéhez' gomb