Összefogna a Jobbik az LMP-vel?

Ungár Péter, amióta az LMP etikai bizottsága eltiltotta minden párttisztségtől, úgy döntött, hogy aktivizálja magát az ellenzéki médiában.

Televíziós szereplések, interjúk minden héten, és egyre gyakrabban kiszivárgó belső körlevelek jellemzik a munkásságát. Nem csoda, hiszen az országgyűlési képviselőt nem csak három évre eltiltották a párttisztségek viselésétől, de a párt hétvégén megrendezett tisztújító kongresszusán sem szavazhatott. A kongresszuson ugyan megjelenhetett volna, de abban semmilyen szerepet nem vállalhatott, vagyis delegáltként sem vehetett volna részt. Az LMP szabályzata szerint ugyanis a delegáltak tisztségviselőnek számítanak. Ungár ezért végül úgy döntött, hogy inkább egy barátja hétvégi esküvőjére megy a pártbuli helyett.

Nem tudni, hogy az eltiltásnak köszönhető-e, de az biztos, hogy a párton belül lezajló vitákat a nyilvánosság is egyre gyakrabban megismerheti. A legnagyobb szóváltások mostanában – úgy tűnik -, Puzsér Róbert főpolgármester-jelöltsége körül zajlanak. Ungár legutóbbi kiszivárgott leveléből legalábbis ez derül ki. A képviselő javaslata szerint az LMP-nek támogatnia kellene a főpolgármester-jelöltet, ez pedig megalapozhatná a későbbi LMP-Jobbik együttműködést is.

“Az LMP hatalmas ziccert hagy ki, ha nem áll be egységesen Puzsér Róbert mögé, főpolgármester-jelöltségének támogatása megalapozná a Jobbik-LMP együttműködés gyakorlatát is” – fogalmaz Ungár. A kiszivárgott levél szerint ráadásul Ungár ezzel megóvná az LMP-t a “ki utálja jobban Orbán Viktort” versenytől is.

A pártok közeledése azért is felettébb megmosolyogtató, mivel néhány évvel ezelőtt még egészen máshogy gondolkodtak egymásról a két párt politikusai. Nem véletlenül nyilatkozta az azóta már a Jobbik frakcióból kizárt Volner János volt Jobbik-alelnök az LMP-vel való megállapodás kapcsán azt, hogy az összeborulósdit ellenzi, az LMP-t pedig egyenesen egy „oszló hullának” tekinti.

Korábban még Szilágyi Györgynek, a Jobbik jelenlegi országgyűlési képviselőjének is határozott véleménye volt az LMP-ről: „Az LMP-t egyébként azért nem említi az ember, mert nekem meggyőződésem, hogy ebből az LMP-ből, még akkor is, hogyha az SZDSZ erőteljesen ott nyomul és segíti,

ebből az LMP-ből, ebből a belvárosi úri fiúk gyülekezetéből, soha nem lehet meghatározó tényező a politikában.

De mondom még egyszer, ezeknek ugyanazok az uraik. Semmi más nem történik, mint azt a gyarmatosítást, amit bizonyos állam létre akar hajtani Magyarországon, akinek szüksége van a földünkre, szüksége van a vízkészletünkre, szüksége van erre a szép országra, ez irányítja őket hátulról és ezek hajbókolva, mindent félredobva hajlandóak megtenni mindent.”

Kíváncsiak lennénk, vajon hányan gondolkodnak még hasonlóképpen a párton belül, és mi a véleménye ezekről a mondatokról az LMP képviselőinek, és legfőképpen a választóiknak?  

Iratkozzon fel hírlevelünkre