Továbbra is szorosak a német-lengyel kapcsolatok

A nézeteltérések ellenére szorosak a német-lengyel kapcsolatok – hangsúlyozta Frank-Walter Steinmeier német államfő kedden Berlinben Andrzej Duda lengyel köztársasági elnökkel folytatott megbeszélése előtt.

SteinmeierkKiemelte: Németország és Lengyelország között ugyan vannak vitatott ügyek, de a két szomszédos ország viszonyában sokkal több az összekötő, mint a szétválasztó elem.

A német szövetségi elnök egyben kifejezte reményét, hogy a varsói vezetés az európai uniós jog tiszteletén nyugvó álláspontot foglal el az Európai Bíróságnak a lengyel legfelsőbb bíróságra vonatkozó döntésével kapcsolatban.

Andrzej Duda mindenekelőtt a gazdasági kapcsolatok jelentőségét emelte ki, és korábbi nyilatkozatait megerősítve ismét elutasította az orosz földgázt Németországba Lengyelország megkerülésével szállító Északi Áramlat-2 beruházást. A vezetékrendszer nem kereskedelmi, hanem az európai “energetikai egyensúlyt” veszélyeztető politikai projekt – mondta.

A lengyel államfő kétnapos látogatáson tartózkodik Berlinben, ahol német vezetőkkel együtt ünnepli meg hazája függetlenségének századik évfordulóját.

(MTI)