Ismét tobzódnak a hódok

A hód átrágta a nyárfa fél méter vastagságú törzsét, és az rázuhant a partnál horgonyzó 10 méteres jacht kellős közepére. A hajón két személy tartózkodott, de szerencsére éppen lenn voltak a kajütben, így nem esett bajuk.

A német rendőrség beszámolt arról, hogy mivel a hajó, szerencsére fémből volt, így folytatni tudta útját saját erejéből. Az eset még október 18-án történt, de csak ezen a héten kapott nyilvánosságot.

Az év elején V. Német Zsolt, A Földművelésügyi Minisztérium szakállamtitkára, hogy szigorúan ellenőrzött körülmények között gyéríteni kell a hódokat. Győr-Moson- Sopron megyében ugyanis már olyannyira túlszaporodtak a hódok, hogy komoly kárt okoznak.

Eddig mindössze arra volt precedens, hogy csapdázással befogták a hódokat, és más területen elengedték. A Szigetközben mintegy százévnyi „szünet” után a nyolcvanas években jelentek meg az első hódok, amelyek korábbi ausztriai telepítésekből származtak. 2003-ra már az egész területet meghódították, és azóta növekszik a számuk. A legutóbbi, 2013-as felmérés szerint a Szigetközben 500–750 példány élhetett.

Immár akkorára duzzadt az állomány nagysága, hogy a Mosoni-Dunára és az Öreg-Dunára a fiatal egyedek kezdenek kiszorulni. Ezek a hódok népesítik be az északnyugati országrészt. Ausztriában főként csapdázzák, illetve elejtik a hódokat, s ez a módszer hazánkban is járható lenne.

Mivel a hódnak nincs természetes ellensége, minél gyorsabban megoldást kell találni a problémára a szakemberek bevonásával – mondta Czabán Dávid biológus. Az állomány olyannyira elszaporodhat, hogy 20-40 éven belül felélhetik az összes fellelehető eleséget, ami a nagymértékű kártételen túl a populáció összeomlását okozza, tehát már csak természetvédelmi érdekből is be kell az embernek avatkoznia Czabán szerint.

Iratkozzon fel hírlevelünkre