Elnöki ügyek: Putyin és Trump találkozóra készülnek

Miután Trump közölte, hogy felbontja az INF-szerződést, várható volt, hogy összeül a két elnök. November 11-én, Párizsban fognak találkozni, stílusosan az első világháborút lezáró fegyvernyugvás 100. évfordulóján megtartandó megemlékezéseken.

Először Vlagyimir Putyin orosz államfő tett javaslatot egy Donald Trump amerikai elnökkel november 11-én Párizsban megtartandó újabb személyes megbeszélésre, amikor kedden a moszkvai Kremlben fogadta John Bolton amerikai nemzetbiztonsági tanácsadót. Az orosz elnök meglepetését fejezte ki azokkal a “barátságtalan” lépésekkel kapcsolatban, amelyeket az Egyesült Államok Oroszországgal szemben tett a Trumppal  júliusban Helsinkiben lefolytatott “konstruktív” kétoldalú csúcstalálkozót követően. 

Donald Trump pénteken jelentette be, hogy Amerika felmondja a középhatótávolságú atomfegyverekről kötött megállapodást amelyet még Ronald Reagen amerikai elnök és Mihail Gorbacsov szovjet főtitkár 31 évvel ezelőtt kötött. Az amerikai elnök szerint Oroszország megsértette a szerződést, olyan fegyvereket fejlesztett, ami nekik nem volt megengedve. 

“Trump elnök nagyon fog örülni, hogy találkozhat önnel Párizsban a Fegyvernyugvás 100. évfordulója alkalmából” – válaszolta Bolton.

A francia fővárosban november 11-én számos állam vezetője részt vesz majd az első világháborút lezáró fegyvernyugvás 100. évfordulóján megtartandó megemlékezéseken.

(MTI)

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre