Szilágyi Péter: a mai nap örömüzenete, hogy az amerikai magyarok visszatértek a magyarság közösségébe

A mai nap örömüzenete, hogy az amerikai magyarok visszatértek a magyarság közösségébe - fogalmazott Szilágyi Péter miniszteri biztos az egyesült államokbeli Clevelandban tartott ünnepi rendezvényen vasárnap.

Szilágyi Péter az 1956-os forradalomra és szabadságharcra emlékező ünnepségen, amelyet az 1902-ben alakult Egyesült Magyar Egyletek szervezett a helyi Szent Imre-templomban, Szilágyi Péter az ohiói Clevelandban vett részt.
A nemzetpolitikai feladatok koordinálásáért felelős miniszteri biztos beszédében emlékeztetett arra, hogy az 1956-ban megkezdett harcot az orosz tankok nem tudták eltaposni, a küzdelmet több ezren, köztük több száz clevelandi is folytatta külföldről. Hangsúlyozta: ma, amikor 1956 hőseinek emléke előtt megállunk, nemcsak a hazáért életüket áldozó budapesti fiatalok, a megtorlások során életükkel fizető honfitársaink előtt tisztelgünk, hanem azok előtt a világban szétszóródott magyarok előtt is, akik évtizedeken keresztül hitték, hogy van remény, és tovább küzdöttek a magyar szabadságért.

A miniszteri biztos kiemelte: “a haza szolgálata nem létszámtól, földrajzi koordinátáktól vagy külső körülményektől függ, hanem minden időkben csupán helytállás kérdése”. Leszögezte: ez ma sincs másként.

A mai nap örömüzenete az, hogy az amerikai magyarok visszatértek a magyarság érhálózatába, megtapasztalhatták azt, hogy Magyarországon újra otthon vannak

– hangsúlyozta beszédben Szilágyi Péter, aki ennek alátámasztására a diaszpóra magyarságát támogató programokat és a nemzet sorsát érintő legfontosabb kérdésekben hozott közös döntéseket említette.

A magyar parlamenti választásra utalva hozzátette: “köszönjük, hogy az idén áprilisban is számíthattunk az amerikai magyarokra, köszönjük, hogy ismételten kiálltak a magyar szabadság mellett“.

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre