Közeledik a a britek és az EU megállapodása?

A brit miniszterelnök szerint az elmúlt néhány hétben elért előrelépések eredményeként 95 százalékban elkészült a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszeréről szóló megállapodás-tervezet.

Korábban már írtunk a Nagy-Britannia és az EU közti Brexit tárgyalások fejleményeiről, a jelek szerint most újabb előrelépés történt a megegyezés felé.

Egyetlen jelentős akadályozó tényezőként azonban továbbra is megoldásra vár, hogy miként lehet garantáltan elkerülni a határellenőrzés visszaállítását Észak-Írország és az Ír Köztársaság határán.

Theresa May, aki hétfőn kora este tájékoztatta a londoni alsóház képviselőit a múlt héten Brüsszelben tartott EU-csúcsról, leszögezte: a találkozón is kifejtette, hogy a brit kormány számára változatlanul elfogadhatatlan az újbóli határellenőrzés elkerülhetőségére kidolgozott uniós javaslat, mert annak megvalósítása az Ír-tengeren, vagyis Észak-Írország és az Egyesült Királyság többi országrésze közé emelne vámhatárt.

Az EU javaslata szerint ha egyéb megoldási ötlet addig nem merül fel, Észak-Írország és Írország közös vámszabályozási térséget alkotna a brit EU-tagság megszűnése után tervezett átmeneti időszak lejártával.

Úgy fest tehát, hogy ha az Ír-sziget problémájára sikerül megoldást találniuk a feleknek, akkor megszűnik a Nagy-Britannia helyzetét körülvevő bizonytalanság. Kérdéses azonban, hogy ez az egy neuralgikus pont nem fogja-e ellehetetleni a tárgyalások eredményes lezárását. 

(MTI)

Iratkozzon fel hírlevelünkre