Parolin bíboros: a pápa nyitott arra, hogy Észak-Koreába látogasson

A dél-koreai elnök csütörtöki vatikáni audienciáját összefüggésbe hozták a sajtóban azzal a hírrel, hogy Mun Dzsein dél-koreai államfő Észak-Korea vezetőjének üzenetét közvetítette Ferenc pápának, amelyben Kim Dzsongun meghívja egy látogatásra a Szentatyát országába.

Vatican News – Pietro Parolin bíboros államtitkár újságírók kérdésére válaszolva nyilatkozott az észak-koreai javaslatról az „Egy enciklika születése: Humanae Vitae” c. könyv bemutatóján. Elmondta, hogy komoly előkészítést igényel az út. Az észak-koreai elnök kérése csak az első lépés. A pápalátogatás viszont elősegítené a Koreai-félsziget megbékélési és nukleáris fegyver-leszerelési folyamatát. A pápa készségesnek mutatkozott, hogy Phenjanba utazzon – hangsúlyozta Parolin bíboros.

A további munka részét képezi az, hogy megvizsgálják, megvannak-e a megfelelő feltételek a Szentszék részéről, hogy erre sor kerülhessen. Ferenc pápa észak-koreai útja, mint ahogy a dél-koreai elnök csütörtöki vatikáni látogatása is, támogatást jelentene a megbékélési és fegyverleszerelési folyamatban.