Oroszország és Szíria újabb tárgyalásokat folytatott

A szíriai helyzetről és a terrorizmus elleni harcról tárgyalt Damaszkuszban Bassár el-Aszad szíriai elnökkel az orosz külügyi és védelmi tárca küldöttsége - közölte szombaton a moszkvai külügyminisztérium.

A szűkszavú, részletekbe nem bocsátkozó közlemény szerint az orosz delegáció pénteken járt Damaszkuszban. Tagja volt többek között Alekszandr Lavrentyjev, az orosz elnök szíriai különmegbízottja és Szergej Vershinyin külügyminiszter-helyettes is. Tárgyilagosan áttekintették a szíriai helyzet alakulását, megerősítették a terrorista jelenlét végleges felszámolása és a szíriai nép érdekeit szolgáló tartós politikai rendezés iránti eltökéltséget.

A hét éve tartó szíriai polgárháborúban Moszkva az Aszad-rezsim legfőbb támogatója, a szíriai kormányerők gyakorlatilag Oroszország tevékeny katonai szerepvállalása révén tudták megfordítani saját javukra a katonai konfliktus menetét. Az északnyugati Idlíb tartomány az utolsó olyan nagyobb szíriai régió, amely még a felkelők ellenőrzése alatt áll. Idlíb északi részén 2017-ben kialakítottak egy övezetet, ahová olyan lázadók költöztek családjukkal, akik a szíriai kormánnyal kötött egyezségek keretében a polgárháború dúlta ország más részeiből elvonulhattak.

(MTI)

Iratkozzon fel hírlevelünkre