Áder János Szlovéniában koszorúzott

Áder János köztársasági elnök első világháborús emlékhelyeket keresett fel szlovéniai látogatásának második napján, szombaton.

A magyar államfő a szlovéniai Tolminban katonai tiszteletadás mellett koszorút helyezett el a helyi osztrák-magyar katonai temetőben.

Az 1916-ban létesített temető az Isonzó-front mentén, a Vogel és a Krn hegyek közötti területért folytatott csatában elhunyt katonák nyughelye. A temetőben mintegy 3300 katona alussza örök álmát, a temető közepén található emlékmű az Osztrák-Magyar Császári és Királyi 30. Gyalogos Ezred elesett katonáinak állít emléket. 

A magyar államfő a koszorúzást követően a javorcai Szentlélek-kápolnához látogatott. A Júliai-Alpokban található Polog-hegy alatt álló templom építése szoros kapcsolatban áll az Isonzó-front véres eseményeivel, ugyanis az épületet az itt szolgáló osztrák-magyar 3. hegyidandár katonái saját kezükkel és önkéntes hozzájárulások segítségével emelték még 1916-ban.

A kápolnában kinyitható tölgyfatáblák őrzik a hegyidandár 2564 elesett katonája nevét, akik 1915 és 1917 között haltak hősi halált. A táblákon magyar, cseh, szlovák, horvát, román és osztrák nemzetiségű katonák nevei szerepelnek.

Áder János Kobaridban szombaton ismét találkozott Borut Pahor szlovén államfővel és együtt megtekintették az első világháborús múzeumot. 

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre