Sargentini-jelentés: A szlovák miniszterelnök is kiáll a magyarokért

Andrej Danko után Pellegrini is megszólalt a Sargentini-jelentéssel kapcsolatban. Szlovákia a büntetőintézkedések helyett a párbeszédet részesíti előnyben.

 Peter Pellegrini szlovák miniszterelnök Brüsszelben kijelentette: nem lát semmiféle problémát abban, hogy a szlovák parlament határozatot fogadjon el a témában, amelyben leszögezné: a szankciók helyett a párbeszédet részesíti előnyben. 

Peter Pellegrini

 “A kormány nevében világosan értésre adtuk, hogy a párbeszédet részesítjük előnyben. Megmutatkozott, hogy Lengyelország esetében az utóbbi hónapokban sikerült mindkét oldalon kompromisszumokat elérni. Szilárd meggyőződésem, hogy Magyarország esetében is ezen az úton kell haladni és nem azonnal a legszélsőségesebb megoldással fenyegetődzni, ami nem járulna hozzá az EU-n belüli egység fenntartásához” – fejtette ki Peter Pellegrini szlovák újságíróknak Brüsszelben. 

Egy Lengyelországot és Magyarországot támogató határozat elfogadásáról Andrej Danko, a szlovák parlament elnöke többször is beszélt az elmúlt napokban.  “A Szlovák Köztársaság Nemzeti Tanácsa nem a kormány kiszolgálója, ez Szlovákia legfőbb alkotmányozó testülete. Ezért igyekezni fogok, hogy a képviselők segítségével elfogadtassak egy ilyen határozatot, amely segít szomszédainknak. Segít testvéreinknek és barátainknak, a lengyeleket és a magyarokat senki se fogja bántani” – jelentette ki korábban Andrej Danko, hangsúlyozva, hogy az Európai Unió eljárásával beavatkozik két szuverén uniós tagállam – Lengyelország és Magyarország – belügyeibeA szlovák parlamenti elnök kijelentette:  a parlamenti határozat elfogadását a szlovák kormánykoalíció támogatja. 

Richard Sulík, a legnagyobb szlovák ellenzéki párt, a Szabadság és Szolidaitás (SaS) elnök csütörtökön Pozsonyban közölte, hogy pártjának képviselői nem fogják támogatni Andrej Danko kezdeményezését. A határozat a SaS véleménye szerint “ellentétben van Szlovákia nemzeti és állami érdekeivel”. A Danko által kezdeményezett határozat “nem fogja elősegíteni a demokratikus fejlődést Magyarországon és az Szlovákia részéről az Európai Unió és annak értékei elleni  egyértelmű lépés lesz” – jelentette ki Martin Klus, a SaS parlamenti képviselője a SITA kereskedelmi hírügynökség szerint. 

Közben beérkezett, és ezzel hivatalosan is az Európai Unió Bírósága elé került Magyarország keresete, amelyben az uniós szerződés 7. cikke szerinti eljárás megindítását  indítványozó  európai parlamenti javaslat megsemmisítését kezdeményezte – közölte csütörtökön a luxembourgi székhelyű bírói fórum.

 Az uniós bíróság tájékoztatása szerint az Európai Parlament az Európai Unióról szóló szerződés 7. cikke 1. bekezdésének megfelelően az unió alapértékeinek Magyarország általi súlyos megsértése egyértelmű veszélyének megállapítását javasolta az Európai Tanács számára szeptember 12-én elfogadott állásfoglalásában. Trócsányi László igazságügy-miniszter szerdai tájékoztatása szerint a magyar kormány azért fordult az Európai Unió Bíróságához mert vitatja a Sargentini-jelentés európai parlamenti (EP) elfogadásának szabályszerűségét.
A magyar álláspont szerint az EU alapszerződés hetes cikk szerinti eljárás Európai Tanács előtti megindítására irányuló EP-szavazáson nem volt meg a szükséges kétharmados többség, a tartózkodások ugyanis leadott szavazatként értékelendők – fejtette ki a miniszter.