A migránsokról állapodott meg az USA és Mexikó

A migránsprobléma kezelését illetően közösen megegyezett az Egyesült Államok és Mexikó. Mexikó katonákat vezényelt az amerikai határhoz, hogy leállítsa a hondurasi migránsok karavánját.

A tárgyalásokat Mike Pompeo amerikai külügyminiszter kezdte Panamában, ahová csütörtök este villámlátogatást tett. Juan Carlos Varela panamai elnökkel folytatott megbeszélés hivatalában zajlott, de erről nem született közös közlemény. 

 

Hondurasi migránsok ezreiből álló karaván haladt Guatemalán és Salvadoron keresztül a mexikói határ felé, hogy onnan majd az Egyesült Államokba próbáljon bejutni. Donald Trump amerikai elnök csütörtökön közölte: amennyiben Mexikó nem állítja meg a migránsok seregét, akkor Washington utasítja az amerikai hadsereget a déli határok lezárására. Az elnök megismételte korábbi figyelmeztetését: az amerikai kormányzat megvonja a pénzügyi támogatást Hondurastól, Guatemalától és Salvadortól, ha ezeknek az országoknak a vezetői nem állítják meg az Egyesült Államok felé tartó migránsokat. Eközben Mexikó katonákat vezényelt az amerikai határhoz, hogy leállítsa a hondurasi migránsok karavánját.

A kétoldalú megállapodás értelmében Mexikó visszafogadja majd azokat a migránsokat, akiknek mégis sikerül – megkerülve a menekülttáborokat – bejutniuk az Egyesült Államokba, ahonnan kitoloncolják őket. Amennyiben beigazolódik, hogy jogosultak a menekültstátuszra, az ENSZ gondoskodik majd elhelyezésükről, illetve dönt arról, hogy melyik országban kapjanak menedékjogot. A fogadó ország nem szükségszerűen az Egyesült Államok lesz.  A mintegy 4000 fős karaván tagjai különféle okokból hagyták el hazájukat. A vándorlók között van, aki bűnbandák terrorja elől menekül, a többség azonban munkát, megélhetést szeretne, a jobb élet reményében vágott neki az útnak.

 

(forrás : MTI )

Iratkozzon fel hírlevelünkre