Szexuális ragadozók!

A brit kormány az Interpollal együttműködésben platformot hoz létre azoknak a szexuális ragadozóknak a leleplezésére, akik a segélyszervezetek nemzetközi misszióit kihasználva követik el bűncselekményeiket - jelentették be csütörtökön Londonban.

MTI – Az együttműködés fő célja megakadályozni, hogy a szexuális ragadozók segélyszervezetről segélyszervezetre vándoroljanak – fejtette ki nyilatkozatában a brit kormány nemzetközi fejlesztési minisztériuma (DFID), amely csütörtökön nemzetközi konferenciát tart a segélyezés területén tapasztalt szexuális erőszak elleni harc témájában.

Az Interpol (Bűnügyi Rendőrség Nemzetközi Szervezete) rendszereire támaszkodó programot azt követően indítják útnak, hogy a segélyezés világában a közelmúltban több, szexuális visszaélésekkel kapcsolatos botrány is kipattant, például az Oxfam elnevezésű, nagy-britanniai székhelyű globális segélycsoport és az ENSZ missziói körül.

“Azt üzenjük a szektort bűncselekményeik elkövetésére kihasználó szexuális ragadozóknak, hogy “befellegzett nekik” – idézi a brit minisztérium nyilatkozata a tárcavezető Penny Mordaunt szavait.

A biztonság görög istennője után Soteria Műveletnek elnevezett program egy afrikai és egy ázsiai központtal működik majd, és mindenekelőtt adatok keresését és információcserét tesz majd lehetővé az Interpol 192 tagállama között a szükséges rendőri beavatkozás elősegítésére.

Nagy-Britannia hozzájárulása egyebek közt arra irányul majd, hogy a szexuális visszaélések által érintett nem kormányzati szervezetek (NGO) igénybe tudják venni a területre szakosodott nyomozók segítségét. Emellett azt tervezik, hogy az ellenőrzési folyamatok javítása érdekében új fajta útlevelet tesztelnek majd az NGO-k munkatársainak azonosítására.

Iratkozzon fel hírlevelünkre