Nem a lakástakarékpénztárak megszüntetéséről van szó

Hatalmas felháborodást váltott ki a baloldali pártok körében az az intézkedés, mellyel a kormány a lakás-takarékpénztárak állami támogatásának kivezetése mellett döntött.

Az Országgyűlés kedden kivételes eljárásban határozott a lakás-takarékpénztárak állami támogatásának kivezetéséről.

A már megkötött szerződéseket nem érinti a döntés,

az állami támogatás csak a törvény hatályba lépését követően megkötött, illetve meghosszabbított szerződések esetén nem jár.

Ennek ellenére a baloldali pártok és több ellenzéki portál is úgy tálalta a lépést, mintha a szektor megszüntetéséről lenne szó. Pedig

a lakástakarék-pénztárak megmaradnak, csak az utánuk járó állami támogatás szűnik meg.

A Fidesz szerint a baloldali hőzöngés annak tudható be, hogy külföldi üzleti érdekek sérülnek a döntés következtében, amely által a külföldiek extraprofitja csökken.

Azt még a mostani lépés legnagyobb vesztesei, a lakástakarék-pénztár konstrukciókat kínáló cégek is elismerték, hogy az intézkedés nem egyenlő a szektor megszüntetésével. Ezt hangsúlyozta Tátrai Bernadett, a Fundamenta Lakáskassza Zrt. elnök-vezérigazgatója is, aki hozzátette: a lakástakarékok elősegítik új otthonok épülését. Úgy véli: a kihelyezett hitelösszegekből ugyanannyit folyósítanak új építésre, mint a bankok.

Egyébként több, a piacra rálátó és a döntéssel egyet nem értő pénzügyi szakember is elismerte, hogy a lakástakarék-pénztári konstrukció átgondolásra szorult, a mostani lépésre ugyanakkor nem számítottak.

A piac egy másik szereplője szerint még jól is kijöhetnek a változtatásból. Csányi Sándor, az OTP elnök-vezérigazgatója a hvg.hu-nak úgy nyilatkozott, hogy elég korlátozott a lakás-takarékpénztárak által felhasználható forrás köre, így ha a támogatást szélesebb körben lehet felhasználni, akkor kedvező is lehet a módosítás. Az OTP vezér egyébként üzletileg nem számít jelentős változásra.

Ahogyan fogalmazott: „ha arról lenne szó, hogy egy jövedelemforrás, vagy egy támogatott hitel lehetősége esne ki a lakosság vagy a bankok számára, akkor talán nagyobb problémát jelentene, de ez felhasználásra kerül további lakástámogatási célokra, így nem látok problémát”.

A kormány szerint egyébként a csok jobban szolgálja a családok lakhatási céljának megvalósulását, mint ahogyan azt a lakástakarékokra szánt évi 60-70 milliárdos állami támogatás tette.

Iratkozzon fel hírlevelünkre