Elkezdődött a fűtési szezon, több helyen súlyos a légszennyezettség

A nem megfelelő fűtési megoldások miatt egészségkárosító légszennyezettség alakult ki hazánkban. A települések több mint felénél közepes vagy súlyos a lakossági fűtésből származó károsanyag-kibocsátás.

A fűtési szezon kezdetével néhány igen komoly problémával szembesül az ember. Sokan nem ismerik az illegális hulladékégetés káros hatásait, még kevesebben tudják, hogy nedves tűzifa vagy lignit eltüzelésekor is nagyon agresszív, egészségkárosító anyagok kerülnek a levegőbe. Ez a probléma nemcsak a községekben van jelen, de városias területeken is egyre többen fűtenek rossz minőségű tüzelővel, durván szennyezve a levegőt.

Szomorú statisztikai adatok támasztják alá, hogy nálunk az egyedi fűtések sokszor nem is biztonságosak.

Aggasztóan rosszak a szigetelések sok helyen

A középületek hőszigetelésének, nyílászáróinak és fűtési rendszereinek állapota is lehangoló: az épületek harmada semmilyen szigeteléssel nem rendelkezik. A nyílászárók esetében  aggasztó a helyzet: az ablakok és ajtók fele közepes vagy annál rosszabb állapotban van, a kazánok és a hőleadók helyzete is elég siralmas.

A távfűtés a legkörnyezetbarátabb  fűtési mód, hatékony klímavédelmi eszköz is, elsősorban a megújuló energiaforrások, a kapcsolt energiatermelés és a hulladékhő-használat eredményeként. A hazai távhőinfrastruktúra és -szolgáltatás folyamatosan javul.

A fővárosban beindult a távfűtés

A Főtáv Zrt. hétfői közleményéből kiderült, hogy aznap hivatalosan is elindult Budapest területén a fűtési szezon. A társasházak egy részében már szeptember közepén igénybe vehető volt, egy hónapig, díjmentesen a szolgáltatás, a távfűtésről szóló kormányrendelet szerint. Ez a fűtési szezon végén, április 15-ét követően egy alkalommal, szintén egy hónapig ingyenesen kérhető.

A Főtáv fejlesztései nyomán a budapesti hőgyűrű a távfűtési szolgáltatás kiterjesztésével már a közeljövőben is jelentősen javítaná Budapest belvárosának, sőt a szomszédos kerületeknek a levegőjét is.  

44 milliárd forint értékű gerincvezeték- építési munkába kezdett a vállalat. A „Kéménymentes belváros” programjának célja, hogy 2022-re összekösse a külvárosi területeken található szigetszerű hőkörzeteket. Mindezt a környezetet jelentősen terhelő légszennyezés csökkentése, a szmog helyzet elkerülése, a z élhetőbb városi környezet megteremtésének érdekében.

A távhő a nagyobb városok kiváltsága egyelőre

Jelenleg Magyarországon csupán 94 településen, főként a nagyobb városokban van távfűtési rendszer, egy felmérés segítségével csaknem száz önkormányzat jelezte, hogy ha lenne pályázati forrás, akkor pályázna a helyi távhőrendszer kiépítésére. 

Iratkozzon fel hírlevelünkre