Hatan csatlakoznak ma a szentek sorához

Ferenc pápa a vatikáni Szent Péter téren ma szentté avatja az egyházat a modern korba bevezető VI. Pál pápát, a mise közben meggyilkolt Óscar Arnulfo Romero y Galdámez salvadori vértanú érseket, két olasz papot, továbbá egy német és egy spanyol apácát. Az ilyenkor tartott pápai misék szokott rendje szerint a szertartáson bemutatják a szentté avatandók életét is.

Az olasz püspöki kar napilapja, a L’Avvenire úgy fogalmazott, hogy VI. Pál modern értelmiségi, reformpápa volt, aki lezárta az elődje, XXIII. János elindította II. Vatikáni Zsinatot, és ezzel elindította az egyház modern korszakát. Ő vezette be egyebek között a püspöki szinódus – a pápa munkáját segítő püspöki tanácskozás – intézményét.

Óscar Romerót 1980-ban egy kórházban bemutatott misén halálkommandó lőtte le. II. János Pál 2000-ben a 20. század mártírjai között nevezte meg. A vértanú érsek boldoggá avatását 2015 májusában tartották San Salvadorban 250 ezer ember előtt, a szertartáson bomba robbant, ami újabb zavargásokhoz és letartóztatásokhoz vezetett.

Iratkozzon fel hírlevelünkre