Semmi sem elég – a máris támadott otthonápolási díj

Hiába emelkedik jelentősen a gyermekek után járó ápolási díj összege 2019-től, hiába ígéri a kormány, hogy 2022-re – három lépésben – ezen ápolási díj mértéke elérje a minimálbér összegét, akad aki szerint égető az otthonápolási díj megoldásának ügye.

“Az ápolásra szoruló gyermekek után járó díj összege egységesen 100 ezer forintra nő havonta, ahol nem gyermeket, hanem felnőttkorú hozzátartozót kell ápolni is emelik a díjat, első lépésben 15 százalékkal.”

“Sneider Tamás szerint egy újabb rémálomba illő történet mutatja be, miért égető az ápolási díjak emelésének ügye, és miért nem alkuszunk meg félmegoldásokkal. A Jobbik minden eszközzel küzdeni fog ezekért az emberekért, amíg nem kapnak valós segítséget az államtól!”

Két hír ugyanarról a hétről. A kormány emelt. Igaz, első körben csak a gyermeküket ápolók kapják meg a bruttó 100 ezer forintot, és az egyéb hozzátartozót ápolók “csak” a 15%-os emelést, a kormány kimondott célja, hogy  2022-re – három lépésben – ezen ápolási díj mértéke elérje a minimálbér összegét. 

Szeptemberben az ellenzéki képviselők azt szorgalmazták,  legalább 50 ezer forinttal emeljék azonnali hatállyal az otthonápolásra jelenleg kifizetett díjat, 2019-től pedig foglalkoztatási jogviszony lehessen az otthonápolás és legalább a mindenkori minimálbér járjon érte. Voltaképpen ez történik, igaz a követelés második fele csak három lépésben történik majd meg.

Amikor Sneider Tamás mindössze két nappal a kormány bejelentése után leírja fenti mondatait, óhatatlanul is Volner János szavai jutnak eszünkbe: Tamás, ne hajtsd tovább a hülyeségrollert, már így is elég gyorsan megy.

Iratkozzon fel hírlevelünkre