Lóránt Károly: Megmenthető még Európa?

A neoliberális gazdaságpolitika szabad utat adott a legvadabb pénzügyi spekulációknak és ezzel együtt gazdasági válságok sorozatának – írja a Magyar Hírlapban megjelent cikkében Lóránt Károly, aki szerint a dereguláció következményeként hatalmas, a közepes nemzetállamok gazdasági erejét meghaladó nagyvállalati-nagybanki konglomerátumok jöttek létre.

A mérnök-közgazdász álláspontja szerint az euró bevezetése az unió adósokra és hitelezőkre való szétszakadását hozta magával, mivel olyan előnyöket biztosított a térség fejlettebb országainak – mindenekelőtt Németországnak –, amelyekkel a gyengébb tagállamok nem tudtak versenyezni, a szétszakítottság pedig mind a mai napig jellemző maradt, mivel az Európai Unió nem fogékony a vonatkozó szakmai kritikákra. 

Lóránt felidézi az Európai Közgazdászok egy Alternatív Európai Gazdaságpolitikáért nevű csoport idei konferenciáján elhangzottakat, melyek között kiemelkedően fontos témaként szerepelt a globalizáció hatásainak megítélése. Az osztrák Werner Raza-t idézve rámutatott: téves az a nézet, miszerint a globalizáció mindenki számára előnyös, ugyanakkor csökkenti az önálló nemzetállami politizálás lehetőségeit, ezért mérsékelni kell a globalizációs hatásokat és növelni szükséges a helyi és a nemzeti szintű gazdaság szerepét. 

Lóránt Károly diagnózisa szerint az Európai Unió jelenlegi politikai és gazdasági felépítése eredendően hibás és nem is illeszkedik egymáshoz, az unió túlélése pedig azon fog múlni, hogy ezt az egyszerű összefüggést az unió vezetői végre képesek lesznek-e felismerni.

A teljes értekezés ide kattintva olvasható a magyarhirlap.hu oldalon.

Iratkozzon fel hírlevelünkre