Vatikáni ötös a kormánynak

A kormány álláspontja, hogy nagyon világos különbséget kell tenni a gazdasági migráció és az életükért menekülők befogadása között – mondta Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, aki október 8-i, hétfői vatikáni látogatásán tárgyalást folytatott Pietro Parolin bíboros államtitkárral.

A kormányfő-helyettes részletesen tájékoztatta Pietro Parolin bíborost arról, hogy mit miért tesz a magyar kormány a migráció ügyében.

Semjén Zsolt közlése szerint Pietro Parolin bíboros fontosnak tartotta, hogy azokról az emberekről, akik az életükért menekülnek, politikai, vallási okokból, amíg veszélyben vannak, gondoskodni kell. Nagyon világos különbséget kell tenni ugyanakkor, a gazdasági migráció és az életükért menekülők között – jelezte a miniszterelnök-helyettes, hozzátéve: a bíboros ezt az álláspontot teljes mértékben osztotta, és nagyon konstruktív volt.

A Szentszék álláspontja világos, a szolidaritás hangsúlyozása mellett elismerik az identitáshoz való jogot, az országok biztonsághoz való jogát, s azt, hogy csak olyan mértékben lehetséges a befogadás, amilyen mértékben az integráció valóban megoldott.

A számok is mutatják a Vatikánban bemutatott magyarországi szolidáris és egyszerre reális hozzáállást. Idén eddig összesen 565 menedékjog iránti kérelmet nyújtottak be és 354 fő részesült a nemzetközi védelem valamilyen formájában (menekült, oltalmazott, befogadott) – válaszolta a Napi.hu kérdésére a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal (BMH). Az október 9-i adatok alapján pedig 159 fő tartózkodik a két tranzitzónában. A menedékkérők többsége afgán, iraki és szír állampolgárságú.

Forrás: MTI, Napi.hu

Iratkozzon fel hírlevelünkre